NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Primăria de Bălți și-a ridicat premiul pentru transparență

Primăria municipiului Bălți a primit pentru al patrulea an consecutiv premiul pentru cea mai transparentă autoritate publică locală din Republica Moldova. Primăria a acumulat 76 de puncte din 100 posibile, clasându-se pe primul loc printre 40 de orașe și 20 sate din țară. Cu toate acestea, activiștii civici consideră că, autoritățile din Bălți mai au mult de lucru.


Clasamentul celor mai deschise autorități publice locale este realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” împreună cu INEKO Slovacia, în urma analizei paginilor oficiale ale primăriilor. Autoritățile din Bălți sunt urmate de cele din Chișinău și Fălești.

Sunt nouă criterii cele mai importante. De exemplu, cum este gestionată proprietatea statului, cum lucrează angajații primăriei, cum au loc audierile publice, cât de transparente sunt achizițiile publice. La fiecare aspect mai sunt câte 5-10 indicatori exacți, a declarat Veaceaslav Ioniță, președinte IDIS Viitorul.

Renato Usatîi a declarat că vor lucra asupra lacunelor.

Lacunele despre care am auzit țin de șefii de întreprinderi municipale care nu au publicat oline rapoartele de activitate, nu au fost publicate CV-urile administrației. Vreau să citesc raportul în întregime, apoi voi ieși în fața presei și voi spune unde mai avem de lucru, a spus primarul.

Potrivit activiștilor civici, unele informații publicate pe site-ul oficial al primăriei sunt prea vagi sau apar cu întârziere.

Nu este suficient ca un document să fie făcut public, într-un format de 200 de pagini, el trebuie să fie ușor de citit, de înțeles, sunt necesare infograficele. Multe informații sunt în format PDF. Nu pot fi aplicate filtre, căutarea după cuvântul cheie, a declarat Diana Grosu.

Pe siteul primăriei este informație, însă nu este destul de actuală, mai este de lucru. Aș vrea să văd rapoartele întreprinderilor municipale, dar le primim doar pentru anii trecuți, a adăugat Maxim Burduja.

Primăria de Bălți este recunoscută ca cea mai transparentă autoritate publică locală din Moldova din anul 2017.
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"