NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Primăria de Bălți și instituția de învățământ „Elitex” nu pot împărți două edificii

Primăria de Bălți și instituția privată de învățământ „Elitex” s-au pomenit într-un nou scandal. Autoritățile locale au decis să rezilieze contractul de locațiune cu instituția de învățământ, pe motiv că administrația acesteia nu și-ar fi onorat obligațiunile contractual, fapt care a degenerat într-o datorie  de peste 200 de mii de lei față de bugetul orașului. Reprezentanții “Elitexului” resping acuzațiile și spun că nu au nicio datorie față de municipalitate.


În 2005, „Elitex” a închiriat de la primăria de Bălți două blocuri. Ulterior, în incinta acestora a fost deschis un liceu și o gradiniță privată. În 2015, autoritățile locale au majorat taxa de chirie. În consecintă, instituția ar fi acumulat o datorie față de primărie de peste un milion de lei.

Prima decizie a Instanței de Judecată a fost de a satisface solicitările primăriei Bălți doar parțial, astfel din suma care ajunsese atunci, de un milion de lei, puțin trecut peste un milion, instanța de judecată a recunoscut doar returnarea primăriei municipiului Bălți a 150 de mii de lei”, a menționat viceprimarul de Bălți, Tatiana Dubițcaia.

Municipalitatea a contestat decizia Instanței de Judecată la Curtea de Apel Bălți, care a reexaminat cazul și a dispus achitarea a încă 200 de mii de lei. Din 2013, primăria nu a mai prelungit contractul de chirie cu instituția privată, care continuă să activeze până în prezent. Recent, în baza unei hotăriri a Consiliului Municipal Bălți, s-a decis rezilierea contractului de arendă și returnarea spațiilor „Elitex” în proprietatea orașului până la 1 aprilie 2020.

Poziția Primăriei și Consiliului Municipal este desfacerea contractului și evacuarea acestei instituții, spațiile pe care le deține le considerăm mai puțin legale, în lipsa unui contract semnat, achitarea arendei de plată și transmiterea acestor bunuri în proprietatea  municipală”, a mai adăugat Tatiana Dubițcaia.

Începând cu 2019, Liceul „Elitex” și-a sistat activitatea din lipsă de elevi. În prezent, activează doar gradinița, care este frecventată de 28 de copii. Autoritățile locale cred că administrația instituției ar avea interese ascunse, odată ce refuză să întoarcă municipalității, spațiile rămase libere.

Apar întrebări, de ce își dorește continuarea cheltuielilor, neachitându-le și, în același timp, se insistă pe păstrarea întregului metraj, care i-a fost cândva dat în arendă. Permanent se insistă că clădirea este într-o stare nesatisfăcătoare, arenda este prea scumpă, dar nu se dorește și chiar se opun oricărei încercări a primăriei municipiului Bălț,i de a-și returna, parțial, spațiul”, a spus viceprimarul.

De cealaltă parte, administrația „Elitex” neagă învinuirile și spune că nu are nicio datorie față de primărie, iar acțiunule autorităților locale sunt, mai degrabă, o vendetă din partea fostului viceprimar de Bălți, Lilia Sava.

Cred eu că este un interes vădit, pentru a lichida activitatea instituției. Inițial, a fost doamna Sava, cea care,la trei zile după instituirea în funcție de viceprimar, a venit la mine și mi-a spus să eliberez încăperea timp de două săptămâni, altfel, ea o să aibă grijă de mine.  Motivul este că a lucrat aici 3 luni, cândva, a avut clasa întâi și dacă sincer, ea poate ca funcționar face față, iar ca învățătoare de clasele primare nu se prea descurca”, a spus directoarea „Elitex”, Tatiana Calistru.

Directoarea instituției susține că din cauza neînțelegerilor cu primăria,  edificiul este debranșat de la agentul termic deja de doi ani.

În 2016, când grădinița era la 40 de copii, ne-au debranșat de la căldură, apoi ne-au permis, după care, în 2017, ajunși iarăși la un număr de 40, iar ne-au debranșat de la energia termică”, a menționat managerul instituției de învățământ.

Administrația „Elitex” achită o taxă lunară de 8 mii de lei pentru chiria edificiului grădiniței, nu și pentru blocul liceului.

Pe de-o parte, conform hotărârii Curții Supreme de Justiție, blocul nefuncțional în mărime de 229 metri pătrați nu trebuie să-l achităm, dar, până la moment, ne vin facturi pe cel vechi”, a precizat Tatiana Calistru.

Reprezentanții „Elitex” spun că nu renunță la edificiul liceului pentru că ar urma să-l redeschidă. Mai mult, din 2013, administrația instituției de învățământ vrea să privatizaze spațiile arendate pe motiv că a făcut investiții mari în reparația acestora.

S-a stabilit că contractul de locațiune este valabil. S-a stabilit că noi avem dreptul, conform Codului Civil, de a fi eliberați de plata de chirie pentru spațiile pe care nu le utilizăm, din motive neimputabile locatarului.  Există hotărâre de judecată care spune că, de fapt, impiedimente sunt create nu de către „Elitex”, dar de primărie”, a spus avocatul Nicolae Agachi.

Cele două blocuri, care au devenit mărul discordiei dintre Primăria mun. Bălți și “Elitex”, au o suprafață de aproape 600 de metri pătrați.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata