NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Primăria de Edineț și Consiliul Raional, nu pot împărți un cinematograf

Cinematograful „Luceafărul” din Edineț a devenit mărul discordiei dintre Primărie și Consiliul Raional. Reprezentanții Consiliului cer ca edificiul cinematografului și terenul aferent, să fie transmise cu titlu gratuit în gestiunea lor. Funcționarii Primăriei refuză acest lucru și susțin că în spatele inițiativei, ar sta interesele unor agenți economici, care doresc să cumpere spațiul dat și să construiască un centru comercial. Cei din urmă, dezmint acuzațiile și spun că vor să repare cinematograful și să deschidă în incinta lui un centru pentru tineri.


Cinematograful „Luceafărul” se află  în centrul orașului Edineț. Acesta nu mai funcționează de aproape două decenii. Edificiul se află în paragină, geamurile sunt sparte, iar acoperișul curge. Pentru a interzice accesul boschetarilor în clădire, autoritățile locale au pus lacăt la ușă. Oamenii își aduc aminte cu nostalgie de acele timpuri când  veneau la cinematograf.

Activa permanent, filme indiene, cum era atunci în modă. Apoi au urmat și filme istorice. Foarte frumos a fost, foarte curat. Aș dori să fie reparat și să activeze din nou.
Eu mă duceam la film împreună cu soțul. Noi am dori ca el să fie reparat. Să avem și noi cinematograful nostru.
Ar fi de dorit să fie un cinematograf pentru copii, să fie sală pentru copii și pentru mature, să avem unde ne duce și să privim un film, spun locuitorii orașului.

Cinematograful cu o suprafață de 0,26 de ha a fost transmis în 2012 din gestiunea „Moldcinema” S.A. în proprietatea orașului. Pentru reanimarea edificiului este nevoie acum de aproape 14 milioane de lei, bani de care bugetul primăriei nu dispune. La scurt timp însă, clădirea a devenit un spațiu râvnit pentru agenții economici.

 Noul Consiliu Raional, care a venit acum, solicită transmiterea lui în rezultatul adresării câtorva agenți economici, care au fost și la mine și s-au adresat. Ei sunt din domeniul comerțului, pentru că este o zonă centrală. Le-am refuzat acest lucru și am spus că este imposibil de a-l fi scos. În același moment, până seara ei s-au adresat și la reprezentanții Consiliului Raional, care, unilateral, fără ședința de Consiliu, au venit cu o adresare către mine.  Asta orbește despre aceea că este vădit interesul de a face ceva cu acest cinematograf, a menționat primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru.

Autoritățile raionale neagă acuzațiile și spun că pentru a evita degradarea edificiului, au apelat la partenerii de peste Prut, care deja au efectuat o vizită de studiu în acest sens, asta deși, edificiul încă nu a fost transmis în gestiunea lor.

 Investițiile se pot ridica la 4,5 milioane, dar așteptăm să vedem condițiile proiectului, dacă nu-i schimbăm destinația, dacă îl lăsăm centru cultural.  Noi suntem gata să scriem în decizia consilului că îl luăm pentru 50 de ani, pentru ca nimeni să nu-l poate vinde, putem să stipul că rămâne în gestiunea raionului pe viață, a precizat vicepreședintele raionului Edineț, Ion Nistor.

Primarul se arată îngrijorat de inițiativa reprezentanților Consiliului Raional, în condițiile în care, atât în Consiliu Municipal, cât și în cel raional, Partidul Socialiștilor împreună cu cel Democrat dețin majoritatea. Or, transmiterea cinematografului în gestiunea  autorităților raionale, ar aduce bugetului primăriei un prejudiciu de 8 milioane de euro.

 Acest prejudiciu care ar putea fi adus orașului este unul destul de consistent. Orașul însă nu dispune de un centru de Cultură, Artă și Civilizație, Teatru care să combine acest lucru. Este un centru multifuncțional a consiliului raional, a adăugat primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru.

Atât primarul, Constantin Cojocaru, cât și vicepreședintele raionului Edineț, Ion Nistor, ne-au spus în spatele camerei de luat vederi că au pariat cine, într-un bun sfârșit, va fi deținătorul cinematograful.  La data de 25 februarie va fi convoacată şedinţa Consiliului municipal Edineţ, unde pe ordinea de zi este stipulată transmiterea clădirii cinematografului din proprietatea publică a municipiului, în proprietatea publică a raionului Edineţ. Cinematograful „ Luceafărul” are o capacitate de 600 de locuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata