NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Primarii din raionul Sîngerei vor salarii mai mari și bani pentru drumuri. Răspunsul Nataliei Gavrilița

Vor salarii mai mari, mai multe resurse pentru reparația drumurilor și implementarea de urgență a reformei administrativ-teritoriale. Sunt câteva din solicitările primarilor din raionul Sîngerei, care au avut astăzi o întrevedere cu Natalia Gavrilița. Prim-ministra a fost acuzată că ignoră consiliile raionale.

,,Deci dacă noi vrem să lichidăm consiliile raionale, hai domnule să ne asumăm reforma teritorial administrativă, prin care să le spunem oamenilor că îi lichidăm, dar dumneavoastră, de când sunteți prim-ministră ați ignorat în totalitate consiliile raionale”, a spus Oleg Cernei, consilier raional Sîngerei.

Unii primari se plâng că au salarii mici deși muncesc mult pentru binele localităților.

,,Sunt grădinițe, doamna prim-ministru, care au șefi de grupă cu un salariu la fel de mare ca și la un primar, ba mai mare. Moldova noastră are capacitatea de a micșora nacialnicii și să facă putere de a lucra, și a da capacități să muncească.  Dacă trebuie de făcut reforma administrativ teritorială în primărie, eu mâine semnez o declarație și o pun, pentru că Bilicenii-Vechi e dezvoltat pe parcursul meu de mandat pe care l-am muncit eu”, a spus Ala Guzun, primar al s. Bilicenii-Vechi, r. Sîngerei.

Natalia Gavrilița a promis că deja în această toamnă, salariile primarilor vor fi majorate.

,,Deci noi lucrăm, am solicitat și asistență tehnică, asta e un lucru complex, dar inclusiv o să venim cu anumite modificări deja spre toamnă, pentru domeniile critice. Vom veni cu un concept mai larg de salarizare în sectorul public”, a declarat Natalia Gavrilița, prim-ministrul R. Moldova.

Totodată, șefa executivului a declarat că reforma administrativ-teritorială a fost transformată într-un subiect politic, iar pentru a reuși să fie implementată, este nevoie de mult timp.

,,Într-adevăr am auzit din partea primarilor, cât și din partea anumitor consilieri raionali, despre necesitatea revizuirii competenței consiliilor raionale. Am vorbit despre faptul că există mai multe studii, mai multor propuneri, inclusiv din partea Congresului Autorităților Locale din Moldova. Reformele trebuie făcute altfel, ca să nu fim nevoiți să le schimbăm peste doi sau trei ani”, a mai adăugat Natalia Gavrilița, prim-ministrul R. Moldova.

Și lipsa planurilor urbanistice rămâne o problemă. Primarii spun că acest lucru le complică munca.

,,Deci în toată Moldova, 98% dintre primării nu au plan urbanistic. La noi în r. Sîngerei doar orașul Sîngerei și comuna Sîngereii – Noi au planuri urbanistice, noi ceilalți nu avem.  În ziua de astăzi, albia râului Ciulucul Mare este mai sus decât terenul adiacent. Când plouă la noi, dar la noi plouă vara de două ori sau mai mult, ne inundă”, a spus Vitalie Gujenevschi, primarul s. Copăceni, r. Sîngerei.

Gavrilița a declarat că planurile urbanistice vor putea fi create abia după elaborarea planului național de amenajare a teritoriului.

,,Referitor la planul urbanistic. Domnule Vitalie, foarte mulți au aplicat la planuri urbanistice în cadrul proiectului Satul european și vor fi finanțate. Eu am început de la aceea că trebuie de făcut un plan de amenajare al teritoriului național, și de acolo de pornit. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are această sarcină”, a spus Natalia Gavrilița.

Tot astăzi, prim-ministra a vizitat și Centrul pentru copii și tineri cu dizabilități CREDO din Sîngerei, care oferă suport în reabilitarea persoanelor cu necesități speciale, integrarea acestora în societate, dar și instruirea specialiștilor în domeniu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"