NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Primarul de Drepcăuți, Ghenadie Ioxa: Eu am venit pentru ștampilă și pământuri

Mai bine de patru ani, satul Drepcăuți din raionul Briceni este zguduit de un șir de conflicte. Este vorba de neînțelegerile apărute între unii localnici în frunte cu primarul satului și o Societate cu Răpundere Limitată (SRL) „Drebozaci”, fondatorii căreia sunt niște oameni de afaceri din Ucraina, venită să investească în agricultura autohtonă. Disonanțele dintre cele două tabere ar fi generate și alimentate  de edilul Ghenadie Ioxa, care, potrivit unor consilieri locali, a obținut mandatul nu pentru a schimba în bine viața sătenilor, ci pentru „ștampilă și pământuri”.


În 2011, la  Drepcăuți, un sat pitoresc situat între  frontierele cu  România și Ucraina, SRL „Drebozaci” a decis să ia în arendă de la localnicii aproape 2500 de hectare de teren agricol pentru  un termen de zece ani, în schimbul remunerărilor sezoniere.  Compania ucraineană fondatoare a investit de la bun început aproape 40 de milioane de lei  doar pentru achiziția tehnicii agricole. Totodată, aproape o sută de săteni erau angajați anual pentru prelucrarea pâmântului luat în arendă.
Pe lângă prelucrarea  terenurilor agricole, investitorul ucrainean și-a asumat și responsabilitatea pentru gestionarea cotelor valorice ale oamenilor, care au fost incluse în contractele de arendă a loturilor de pământ arabil, SRL „Drebozaci” garantând, astfel, integritatea tuturor bunurilor.
Se știe că după destrămarea Uniunii Sovietice, multe colhozuri și sovhozuri din fosta RSS Moldovenească au fost desființate, iar foștii  membri ai acestor gospodării agricole colective au devenit deţinători cu acte în regulă de cote-parți valorice și proprietari de loturi de teren.
Precizăm că deținătorul cotei-parți valorice sau cotei valorice  este, de regulă, un fost membru de colhoz sau sovhoz, sau în altei întreprinderi agricole. Mai pe scurt, acești oameni s-au ales cu oi, loturi, vaci, tractoare, camioane, pluguri și clădiri etc., de care au avut grijă în glorioasele vremuri ale socialismului sovietic.
Un timp la Drepcăuți, totul a mers bine și frumos, însă la începutul anului 2015 reprezentantul   companiiei „CapitalPlant”, nimeni altul decât primarul Ghenadie Ioxa a solicitat de la „Drebozaci” SRL să-i cedeze pe gratis aproape 900 de  hectare de teren agricol, anume acolo unde dorește el, altfel, investitorul ucrainean va avea neplăceri.
La începutul anului 2015, a apărut un grup de oameni care a solicitat să ia în subarendă de la noi o suprafață mare de teren agricol. Era vorba de 800-900 de hectare. Bineînțeles,  cunoscând legislația Republicii Moldova și respectând  legea, noi nu aveam dreptul să transmitem în gestiune sau in subarendă terenurile pe care le administram. În baza legii, noi am refuzat  propunerea acestor oameni. Dar am fost avertizați la modul serios: „Dacă veți refuza, voi nu veți putea lucra mai departe aici”.  Sincer, noi n-am estimat forțele inamicului. Noi nu ne-am putut imagina că în condițiile actuale este posibil așa ceva în Moldova. În scurt timp, noi, într-adevăr, ne-am confruntat cu problemele promise de ei, spune Vasile Şincariuc, administrator SRL „Drebozaci”.
Astfel, Ghenadie Ioxa a trecut la acțiune. El a cumpărat peste 100 de hectare de teren de la cotașii SRL „Drebozaci” și le-a promis (și nu doar lor) că le va restitui valoarea totală a cotelor valorice.  În consecință, „martorii lui Ioxa” au depus o cerere la judecătoria Briceni, prin care au solicitat de la  investitorul ucrainean restituirea cotei valorice în sumă de peste 13 milioane de lei.
Cu doar 3 luni înainte de alegerile locale din iunie 2015, Ghenadie Ioxa convinge aproximativ 135 de persoane din Drepcăuți să-și separe cotele valorice de la brigada din localitate de ceilalți 1426 de locuitori. Potrivit unui proces-verbal întocmit pe 14 martie 2015, pentru acest lucru și-ar fi dat acordul un anume Vasile Cojocari, fiind numit, în mod fictiv, în calitate de reprezentant al tuturor cotașilor, lucru negat ulterior de majoritatea covărșitoare prin deciziile din judecată.
În decursul a trei zile  a lunii martie a fost depusă o cerere împotriva SRL „Drebozaci”. În imediat următoarea zi, judecătoria Briceni a examinat acest dosar și a pronunțat decizia.  În a treia zi, pe teritoriul gospodăriei a venit executorul judecătoresc și a pus  în aplicare nu numai decizia instanței, dar și și-a  depășit atribuțiile sale, sigilând toatîă tehnica agricolă, a precizat Vasile Şincariuc, administrator SRL „Drebozaci”
Printre cei care urmau să beneficieze de promisiunile lui Ghenadie Ioxa se numără și Vera Savin.
A spus că ne dă pîine mai multă decât la „Drebozaci” și ne dă cota valorică 100 de procente la fiecare. A început a da! A dat la câțiva, dar când a  ajuns rândul la mine să semnez, am semnat acolo, dincolo, cum mi s-a spus. Asta a fost la Casa de Cultură. Când am ajuns să mă caut în listă,  nu mi-am găsit numele. Și mi-au spus că îmi vor da cota valorică a doua oară, dar  nu a fost să fie nici a doua oară, nici până în ziua de azi, povestește Vera Savin .
Pe lângă implicarea  instituțiilor de drept, Ioxa și părtașii săi au blocat, printr-o manevră de învăluire, accesul la brigada de tractoare a SRL „Drebozaci”. Apoi, a apelat la serviciile companiei „Rusagro- Prim”, cu care el mai făcuse afaceri, și aceștia au semănat ilegal în primăvara lui 2015 peste  900 de hectare de teren agricol, aducând firmei ucrainene un prejudiciu  de aproape 12 milioane de lei. După aceasta, a început un adevărat război între părțile aflate în conflict, ostilități în care au fost implicați și cotașii.
În primii ani era un război adevărat în sat. Dumnealui a intrat pe pământurile Drebozaci-ului  cu tehnică străină adusă de undeva. Ioxa a semănat pe pământurile deja prelucrate și semănate de Drebozaci.  El le-a semănat pentru că așa a dorit el, așa a dorit mușchiul lui, a precizat Angela Rurac cotașă SRL „Drebozaci”.
Când a venit vremea secerișului, cei de la „Rusagro- Prim”, angajați de Ghenadie Ioxa, au intrat cu combinele în cele 930 de hectare și au strâns roada, lucru care s-a soldat cu un nou scandal și focuri de armă.
Pe lângă pierderile financiare, noi am mai pierdut acele pământuri pe care le-au solicitat. Este vorba de aprooape 900 de hectare de pământ, care au fost semănate de oameni, care nu aveau dreptul să o facă. Mai departe, indiferent de dorința de a nu intesifica conflictul, noi am avut probleme foarte mari.  La recoltarea roadei s-a tras focuri de armă, spune Vasile Şincariuc, administrator SRL Drebozaci.
Eram și la o vreme de noapte, când a trebuit să ieșim pe  câmpuri ca să ne apărăm roada, mă scuzați ca în ’41, când au venit fasciștii. Așa și la noi la ora 12 de noapte, când toți dormeau, în sat au pătruns oameni străini cu camioane și combine și au început să strângă răsărita. Pentru ei n-avea importanță: e al lor lotul sau al nostru. Vara, așa cum geamurile erau deschise, am auzit că intrat cineva în sat. Imediat am alertat și grănicerii, a precizat Stela Ioxa, cotașă.
Așa cum la orice atac lansat de Ghenadie Ioxa, SRL „Drebozaci” îi dătea replică, apelând la instanțele de rigoare, patronul „Capitalplant” a decis în vara lui 2015 să candideze la funcția de primar de Drepcăuți, în calitate de candidat independent, tocmai pentru  a reuși să deposedeze compania ucraineană de toate loturile de teren luate în arendă. Le-a  promis alegătorilor că le va oferi câte o mie de lei și câte un sac de zahăr pentru un vot… și a devenit primar de Drepcăuți.
Consiliul Local Drepcăuți și-a făcut  mereu datoria pentru sat și pentru oameni. Dar toate aceste decizii nu-l interesau pe primarul Ioxa Ghenadie. Pe el îl interesa să fie rezolvată problema cu pământurile. El, când a devenit primar, a spus că are nevoie de niște ștampile ca să-și rezolve problemele. Într-adevăr, s-a ajuns la aceea că reușit să falimenteze prin acte fictive cea mai mare organizație SRL „Drebozaci”. Fără decizia Consiliului Local a considerat că această firmă are restanțe față de bugetul local în valoare de două milioane de lei.  Timp de patru ani în așa mod am lucrat, când primarul făcea presiune și folosea diferite vorbe necenzurate  făcându-ne și trădători, și oi, și ce vreți. Un primar cu studii sau fără nu este demn să le spună, a spus Vitalie Lemni, consilier sătesc PDM.
Solicitat de reporterul nordnews.md să comenteze conflictul dintre SRL „Drebozaci” și el, Ghenadie Ioxa  s-a comportat nedemn, agresându-l verbal pe jurnalist.
– Oamenii din sat spun că dumneavoastră ați acapara ilegal terenurile agricole din sat?
– Uăi, mie mi-i greață de voi… Voi sunteți, dar să arătați asta la televizor, asta este foarte important! Odată, un jurnalist de la la voi l-a sunat pe Vladimir Gheorghevici Plahotniuc, președintele Partidului Democrat. El a spus că nu are nevoie să dea interviuri pentru televiziunea bandiților. Aceste cuvinte le suștin. Și șeful PD a spus corect  voi sunteți televiziunea bandiților.
– Dar dvs ce aveți cu domnul Plahotniuc?
– Eu nu am nimic cu el, cu domnul Plahotniuc. Eu confirm ce a spus el, a spus drept.
– Dar în ce relații sunteți cu judecătoarea Lilia Țurcan, președintele Judecătoriei Edineț?
– Du-te și te spală pe față, uăi tu, mânjitule.
Despre modul în care a derulat conflictul în 2016, 2017 și 2018,  vom relata în următoarele materiale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"