NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Primarul municipiului Edineț – la covor. Ce a reușit Constantin Cojocaru în cele patru mandate

Orașul Edineț este a patra localitate din nordul Republicii Moldova, unde chemăm primarul la covor. Este vorba despre Constantin Cojocaru, care conduce cu primăria din anul 2007 și este deja la al patrulea mandat. Cojocaru a fost membru al Partidului Democrat, însă la alegerile locale din 2019 a candidat independent.

Unii îl consideră pe Constantin Cojocaru un primar model, care știe să atragă investiții în municipiu și să răspunde la solicitările locuitorilor.

,,Drumuri, apă, canalizare, grădinițe, școli, foarte multe lucruri a rezolvat. Infrastrucura orașului s-a schimbat radical de când el a devenit primar. Eu vreau să vă spun că el este unul dintre cei mai buni primari din republică„, au spus locuitorii.

,,Eu cred că un astfel de primar ar dori să aibă multe orașe și sate din Republica Moldova precum este Cojocaru. Și drumuri, și iluminare, și reparație la grădinițe, foarte multe lucruri le face din tot sufletul„, a spus o locuitoare.

Nu toți însă împart aceleași păreri. Sunt și locuitori care îl acuză pe primar că nu poate rezolva problema groapei de gunoi care le otrăvește viața.

,,Problema ecologică care e apărută din cauza uzinei TB fruit, care se află în apropierea orașului și elimină fum toxic asupra orașului. Din direcția opusă a orașului este gunoiștea, care este nefuncționabilă și des se aprinde și arde, iar fumul toxic se lasă peste oraș„, a spus Mihail Zaim, locuitor al orașului.

În orașul Edineț, consumatorii sunt nevoiți să scoată din buzunare câte 38 de lei pentru metru cub de apă, acesta fiind unul dintre cele mai mari tarife din țară.

,,Noi nu avem apă potabilă, nemaivorbind despre apa din robinet, care de ani de zile…sunt deja 10-15 ani de când noi apă nu avem„, a mai adăugat locuitorul.

Municipiul Edineț are peste 100 km de drumuri. Primarul afirmă că a renovat jumătate din ele. Oameni sunt însă nemulțumiți de calitatea străzilor asfaltate. 

,,Nu s-a terminat încă reparația, dar deja au apărut gropi. Când l-am întrebat despre asta, el a spus : Nu eu răspund de asta. Cum nu? Dacă dumneata ești beneficiar„, a spus un bărbat.

O altă problemă sunt câinii vagabonzi. Oamenii spun că le este frică să iasă în stradă de teama patrupezilor agresivi.

,,Eu i-am zis primarului că ar trebui să rezolvăm problema cu animalele care atacă copiii și oameni în vârstă, în stradă„, a spus un locuitor.

,,Câinii vagabonzi iată asta pe noi ne deranjează, asta este catastrofă la noi. Ceva strașnic, sar pe neprins de veste, una două și te-au pus jos„, a spus o femeie.

Orașul Edineț are peste 20.000 de locuitori, dintre care 57% sunt moldoveni, 21% – ruşi,  17% – ucraineni,  și 3% – romi. Din anul 2016 orașului Edineț i s-a atribuit statutul de municipiu. În componenţa primăriei intră trei localităţi: oraşul Edineţ, satul Alexăndreni şi satul Gordineştii Noi. În municipiu funcționează circa 2.100 de agenți economici, iar cea mai mare cifră de afaceri se înregistrează în domeniul industriei, cu circa 25%.

Câte dintre promisiunile primarului au fost sau nu îndeplinite? Cum a reușit Constantin Cojocaru să câștige încrederea locuitorilor și să obțină consecutiv patru mandate de primar? Răspunsurile la aceste întrebări le aflați în cadrul emisiunii „Primarul la covor”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata