NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Primăvara aduce speranță. Zeci de medici și voluntari din Bălți au donat sânge și plasmă

În prima zi de primăvară, zeci de medici și voluntari din Bălți au donat sânge pentru a salva mai multe vieți. Acțiunea s-a desfășurat pentru prima dată în incinta Spitalului Clinic. Unii donatori au făcut agest gest pentru prima dată.

„Uneori credem că nu este atât de important, de fapt, sângele este esențial pentru organismul uman. Sângele salvează vieți.”

„Lucrez în secția neurologie și hemodializă și întâlnesc zilnic pacienți care au nevoie de transfuzii de sânge. Se fac câte 4-5 transfuzii de sânge pe zi. Eu donez sânge din anul 2018. Cred că fiecare persoană trebuie să doneze sânge măcar o dată în viață. Înseamnă să dăruim viață”, au spus donatorii.

Ion Stepan are 20 de ani și este student la Colegiul de Medicină din Bălți. De doi ani, tânărul donează sânge și plasmă.

„Durează până la 45 de minute, o procedură obișnuită. Am donat deja de două ori plasmă și o dată sânge. Este a treia oară când donez plasmă. Este un ajutor pentru alți oameni și va avea un efect pozitiv asupra sănătății mele”, a povestit tânărul.

În 2022, la Spitalul Clinic din Bălți au fost transfuzați 644 de litri de sânge și peste 570 de litri de plasmă. În mare parte, au fost folosite în secțiile de chirurgie și terapie intensivă, dar și în perinatologie.

„Noi suntem cel mai mare consumator de componente al sângelui din nordul țării. Suntem și cea mai mare instituție medicală. Avem maternitate, blocuri de operație, săli de terapie intensivă”, a declarat Gheorghe Brînza, șeful Spitalului Clinic Bălți.

„Avem în calitate de donatori și rudele pacienților, rudele angajaților noștri, care, trecând prin perioade critice ale vieții, știu care este stricta necesitate de a avea la timp componenta de sânge pentru a salva o viață”, a menționat Ala Condrea, director adjunct la Spitalul Clinic Bălți.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită anual pe 14 iunie.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"