NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Primul ascensor pentru persoanele cu dizabilități din nordul R. Moldova, inaugurat la Bălți

Primul ascensor pentru persoanele cu dizabilități din nordul R. Moldova a fost inaugurat la Bălți, unde va fi deschis și un centru multifuncțional pentru ei. Acesta se află în incinta centrului ,,Dreptul de a fi”, beneficiarii căruia sunt peste două mii de copii cu nevoi speciale.

Dan Guleac în vârstă de 18 ani suferă de paralizie cerebrală infantilă și circulă doar cu ajutorul scaunului cu rotile. Acum, va putea veni la centru fără impedmente, chiar și atunci când va trebui să urce la etajele superioare.

,,Este foarte comod și foarte confortabil.  Într-o instituție e foarte dificil accesul, mai ales dacă nu sunt condiții pentru persoane cu dizabilități„, a povestit Dan Guleac, beneficiar.

,,Mi-a plăcut că nu se simte când se ridică. E foarte comod cu el să ne ridicăm. Ar trebui să fie mai multe lifturi de așa gen ca să ne fie comod„, a spus alt beneficiar.

Proiectul vine să ofere mai multă mobilitate persoanelor cu nevoi speciale.

,,Era greu, mai rar veneam, deoarece nu era posibilitatea să ne urcăm, iar pe scări nu puteam.  Dacă soarta ne-a dat, înseamnă că putem merge înainte. Este un pas înainte, o modernizare spre bine„, a spus Natalia Cazacu, mamă.

,,Foarte comod și binevenit pentru copiii care nu se pot deplasa. Pentru noi e ușor, pentru că nu avem obstacole pe scări. Acum ne-am urcat și suntem sus la spectacol. Noi ne ducem la școala din sat, acolo nu avem cum să urcăm cu căruciorul. Trebuie să-l urc în brațe pe el, apoi căruciorul„, ne-a comunicat Svetlana Postolache, mamă.

Ascensorul cântărește 450 de kg. În interiorul acestuia încap două scaune cu rotile. Suma totală a investiției se cifrează la peste 500 de mii de lei, bani oferiți de companiile ,,Gelibert” și ,,Augustelift”.

,,Primul nivel și al doilea nivel. Se oprește ușa, este butonul stop, totul pentru ca persoana cu dizabilitate, în scaun cu rotile, să se deplaseze singură, dacă este nevoie„, a spus Natalia Cerva, președintele asociației ,,Dreptul de a fi”.

,,Nici nu țin minte când am început să colaborăm cu acest centru, știu doar că demult. Noi le suntem alături din momentul în care acest centru a început să existe„, a spus  Vadim Postaronco, Marketing manager la ,,Gelibert”.

Asociația ,,Dreptul de a fi” a fost fondată în anul 2010. Centrul organizează diverse activități pentru 30 de copii cu dizabilități din nordul R. Moldova, dar și refugiați din Ucraina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"