NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Primul centru de tip Barnahus din Moldova va fi deschis la Bălți

Copiii din nordul țării, care au avut de suferit în urma abuzului sexual, violenței în familie sau traficului de persoane, vor putea beneficia de serviciile unui centru specializat. Sub același acoperiș, copiii vor avea parte de asistență psihologică, medicală, socială și juridică. Lucrările de construcție a primului Centru de tip Barnahus, sunt în plină desfășurare la Bălți.

Pentru construcția Centrului regional, autoritățile locale din Bălți au oferit un spațiu cu o suprafață de aproape 200 de metri pătrați. De serviciile centrului vor beneficia, anual, peste 100 de copii din raioanele de nord ale țării.

„Sub același acoperiș” aceasta este ideea, copilul va primi toate categoriile de servicii. Deci nu copilul va merge la procuratură, dar procurorul sau judecătorul de instrucție, alți participanți ai procesului de audiere a copilului vor veni în acest centru. Astfel, copilul va fi audiat într-o cameră special amenajată, așa cum prevede legislația, de către un intervievator specialist, care deja este prevăzut de personalul acestui centru”, a spus Daniela Sîmboteanu, președinte CNPAC.

Muncitorii spun că, la construcția centrului sunt utilizate materiale de calitate superioară.

„La momentul de față, așezăm ușa și ne mai rămâne să punem plinte și să dăm cu vopsea.Podelele am făcut, pereții, faianța. Am făcut totul împreună.”

„Lucrările merg bine și le executăm la timp. Practic, deja finalizăm totul. Este bine. La momentul de față instalăm ușile, mai avem laminat de pus și cam atât. Dificultăți mari nu am întâlnit, lucrările au decurs bine.”

Reprezentanții companiei de consrucții dau asigurări că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul lunii martie curent.

„Lucrările decurg în termenii stabiliți, suntem deja la etapa finală, ne-a rămas doar instalarea ușilor care sunt executate la comandă. În rest, în proporție de 97% sunt gata. Sunt materiale de calitate superioară, sunt și producători autohtoni, dar în general, sunt de calitate germană”, a adăugat Igor Vasilos, director tehnic.

Locuitorii din nordul țării sunt îndemnați să contribuie financiar la procurarea mobilierului.

Dar cu regret, încă nu am reușit să acumulăm toate resursele necesare pentru finalizarea lucrărilor de reparație, dar și pentru procurarea mobilierului. Din această cauză, campania noastră a lansat campania de colectare de fonduri – 2%. Încurajăm, în special locuitorii din zona de nord, să vină cu contribuția respectivă”, a spus Daniela Sîmboteanu, președinte CNPAC.

Centre similare vor fi deschise la Chișinău și Cahul.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata