VIDEO| Primul oraș din Basarabia, care în 1918 a votat Unirea, a sărbătorit Ziua Națională a României

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Bălțiul, primul oraș din Basarabia care, în 1918, a votat Unirea a sărbătorit ieri Ziua Națională a României. Mai mulți locuitori din Bălți s-au adunat lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din fața sediului primăriei, unde au marcat cei 101 ani de la Marea Unire. Localnicii au întins un drapel de câţiva metri lungime. Oamenii au depus flori, s-au rugat pentru prosperitatea neamului românesc și au interpretat cântece unioniste.

„Sunt născută în Siberia. Când am revenit cu familia eram considerate rusoaică, aș mi se zicea, dar în suflet, pentru că am sânge românesc, părinții cântau pe ascuns cântecele noastre și le păstrau. Vreau să spun că mă simt româncă de atunci.”

„E o zi importantă pentru mine pentru că vorbim aceeași limbă, același grai, aceleași obiceiuri, aceleași tradiții. O sărbătorim, nu suntem mulți, dar facem o onoare pentru țara mamă de peste Prut.”

La eveniment a fost prezent și Ion Mărgineanu, fost deputat în primul Parlament al RM, semnatar al declarației de independență și militant pentru revenirea la adevărul istoric în stânga Prutului.

„Aș vrea să felicit toți bățenii care se gândesc românește, chiar poate nu-s români, dar oricum, se gândesc românește și le mulțumesc celor care au venit aici și îi îndemn pe cei care nu au venit, să vină și ei altă dată, să adere, să vină lângă noi, pentru că noi suntem stăpânii acestei țări,” a spus Ion Mărgineanu.

Unirea are loc în fiecare zi, susțin părtașii acestei idei atât din Bălți, cât și cei veniți de la Chișinău. Potrivit lor, suportul statului român acordat Republicii Moldova ne apropie și mai mult de reunificare.

„Pentru că Unirea a dat start aici, la Bălți, avem mari înaintași pe care trebuie să-i cinstim. 00:33 MUSCA 00:59 Bălțiul trebuie să fie reromânizat, Bălțiul este un oraș profund românesc și asta trebuie să o readucem pe albia normalității și actualității,” a declarat Sergiu Burlacu, Președinte PUN la Bălți.

 „Dat fiind că avem un stat Românesc plenar în Republica Moldova, fără îndoială, în școli se predă limba română, istoria românilor. Fundamentele statului sunt românești, pornind de la simbolul, tricolorul, stema, valuta, imnul național dedicat limbii române și multe alte chestiuni. Integrarea s-a făcut și prin cetățenie, prin miile de studenți care au plecat la studii, prin lucrurile pe care România le face,” a declarat deputatul Octavian Țîcu.

Data de 1 decembrie 2019 marchează împlinirea a 101 de ani de la Unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, eveniment care a avut loc la 1 decembrie 1918. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu Țara în data de 27 martie a aceluiași an.

leave a reply