NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Primul pas! Unde ar putea fi construit Spitalul Regional din Bălți

Blocul abandonat din curtea Spitalului Clinic Bălți, unde în prezent își găsesc adăpost oamenii străzii și consumatorii de droguri, ar putea fi demolat. Potrivit administrației instituției medicale, aici ar urma să fie construit un spital regional bine dotat. Săptămâna trecută a avut loc prima discuție la acest subiect între administrația spitalului și reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Investițiile se cifrează la peste 80 de milioane de euro.


„Este clădirea construită și nefinisată încă cu vreo 35 de ani în urmă. Și acest teritoriu care împreună face aproape un hectar și 70-75, care va fi pus în discuție atât în comisia care a fost, cât și la Ministerul Sănătății. Și credem că pe viitor, după discuțiile care vor fi, ceva, ceva credem că vom avea în Bălți”, spune Serghei Rotari, directorul Spitalului Clinic Bălți.

Construcția spitalului ar putea dura câțiva ani, timp în care administrația va pregăti suficienți specialiști în domeniu.  

„Credem că în patru, cinci ani de zile, ca să nu zic eu „mai repede”, fiindcă toți care vorbim cred că în doi, trei ani se poate de construit. Dacă vom începe această construcție, trebuie să începem și pregătirea cadrelor. Spitalul va fi un spital de stat care va acorda ajutor la toată populație din partea de nord. Private noi avem de ajuns”, adaugă Serghei Rotari.

Despre construcția unui spital regional în nordul țării a vorbit acum o lună și Ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Se preconiza doar ca acest spital să fie amplasat la periferia orașului. Locuitorii spun însă că acest spațiu este perfect. Vor avea acces la servicii medicale de calitate și vor scăpa, totodată, de mizeria din preajma spitalului.

„Se construia această clădire încă pe vremea sovietică. Zi și noapte, în trei schimburi lucrau, foarte intens. Iar în anul 91 totul s-a oprit. Îmi pare tare rău. Așa o cladire se pierde. De câți ani deja? De 30 de ani. Găseau foarte multe cadavre oamenilor străzii.”

„Cum am înțeles, acolo sunt consumatorii de droguri, oamenii fără adăpost, foarte des stau lângă tomberoane. Aici e dezordine totală. Nu înțeleg unde e gospodarul nostru.”

„E în stare deplorabilă. Că au fost și ferestre, și uși, și calorifere. Tot s-a scos de acolo. Noi locuim chiar în casa asta de vis-a-vis și de asta și vedem. Printre altele eu sunt medic aici. Se spune că nu sunt specialiști. Măi, dar faceți aici un cămin sau refaceți aici un apartament pentru tineri specialiști.”

„Mi-aș dori ca să reconstruiască spitalul, pentru că orașul e mare. La noi se aduc și din raioane toți bolnavii”, spun oamenii.

Un spital regional urmează să fie construit și în Cahul.

În prezent, Spitalul Clinic Bălţi acordă servicii medicale pentru locuitorii celor 11 raioane din nordul Republicii Moldova.

1 Comentariu
  1. […] Instituția va avea capacitatea de a acorda asistența medicală necesară pentru 300 de mii de pacienți din nordul țării. Ministra Sănătății a menționat că specialiștii urmează să decidă unde va fi amplasată noua instituție medicală și că în Bălți există două loturi propuse pentru construcție. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"