VIDEO | Printre lideri în industria de conserve din Moldova. Fabrica din Edineț, în febra lucrărilor de producere a concentratului de mere

Sezonul recoltei este încă în toi, așa că fabrica ucraineană de prelucrare a merelor din orașul Edineț lucrează fără întrerupere. Zilnic, aici sunt aduse sute de tone de fructe. Procesul de prelucrare a merelor necesită un control riguros.

„Fiecare mașină trece un control riguros. Dacă este nevoie de o analiză detaliată, luăm ca probă câteva mere pe care le verificăm în laborator,” spune Elena Didic, laborantă.

Ajunse la fabrică, merele sunt transportate pe bandă rulantă la spălat. Urmează apoi mai multe etape, pentru ca produsul final să fie de calitate.

„Merele sunt spălate, apoi merg sup presă, unde se scurge sucul, urmează procedura de pasteurizare și filtrare, iar concentratul ajunge în depozit. În spatele nostru sunt vasele cu concentrat, care este încărcat mai apoi în mașini,” explică Pavel Onișco, șef de schimb.

Într-un sezon, fabrica prelucrează aproape o sută de mii de tone de mere, fiind printre liderii producători de concentrat de mere din Moldova.

„De ce Edineț? Pentru că este un raion strategic. Aici esta materie primă, spațiu, livezi. Cu venirea noastră a apărut și concurența, care a contribuit la stabilirea unor prețuri convenabile pentru producătorii de mere,” a declarat Oleg Jigailo, director SRL TB FRUT.

Concentratul de suc produs la Edineț este exportat în Europa. În prezent, fabrica numără 180 de angajați, majoritatea dintre ei fiind locuitori din nordul țării.

„Lucrez aici de un an și opt luni. Sunt bucuros că lucrez la mine în țară. Sunt prieteni din sat cu care lucrez împreună. Salariu este foarte bun, mă pot întreține,” spune Denis Țîbuleac, angajat al fabricii.

Fabrica activează deja al cincilea sezon și este amplasată pe teritoriul Parcului Industrial „Edineț”.

 

 

leave a reply