NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Probleme vechi, promisiuni noi

La Primăria mun. Bălți a avut loc ieri, 15 august, cea de-a doua întâlnire în cadrul Proiectului ,,Comunități incluzive prin dialog și participare”. Accesibilitatea persoanelor cu nevoi speciale a fost pricipalul subiect al ședinței.
Nicolai Grigorișin, primarul de Bălți, a insistat asupra unor probleme majore cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.
Mulți dintre ei s-au plâns că sunt marginalizați în trasportul public.

„ – Care troleibuz îl așteptați, doi sau cinci?
– Eu nu știu, nu țin minte.
– Cine a refuzat să vă ajute?
– Șoferul troleibuzului nu m-a lăsat să intru. Și eu l-am întrebat de ce nu vrea să ma lase să trec, că ei sunt datori, dar el a spus că noi nu avem așa autorizare.”
Grigorișin a dispus să fie interprinse o serie de acțiuni, în acest sens. Totodată, el a declarat că se va implica personal în soluționarea unor probleme.

„ – Pe mine acum mă interesează un răspuns concret, de ce acești oameni care stau în fața dumneavoastră nu i-au lăsat să intre în troleibuz?
– Noi suntem mereu dispuși să comunicăm, să primim plângeri din partea oamenilor, dar așa semnale la noi nu au ajuns. Cu șoferii mereu se discută în privința unor asemenea situații.
– Dumneavoastră vreți să spuneți că oamenii aceștia spun minciuni? Deci, eu vă ordon dumneavoastră personal, și vă rog să-i transmiteți și directorului, că până la ora 18:00 să stea în fața mea șoferul care nu i-a permis acestei persoane să urce în troleibuz.”
Autoritățile au mai promis că în următoarele două săptămâni se vor lăuda deja cu rezultate concrete.

„Cifere de sus, care luminează la troleibuzuri, se văd foarte bine pentru persoanele cu vedere bună, dar pentru mine, care văd mai slab, nu prea. De aceea ne adresăm cu o rugăminte la angajatii Parcului de Troleibuze să pună numere pe sticla din față a troleibuzului și lângă uși.”
Unele persoane cu dizabilități vor să muncească, dar se tem că astfel pot fi lipsiți de ajutorul social.
Diana Grosu, președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex21, este nemulțumită de atitudinea neglijentă din partea celor mai importante instituții din oraș, cum ar fi: Primăria,  Judecătoria, Spitalul, nemaivorbind de magazine, biblioteci și cafenele, care nu dispun de rampe de acces pentru persoanele cu nevoi speciale.
În R. Moldova numărul persoanelor cu dizabilități reprezintă aproape 5 la sută din populația țării.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata