NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Programul Prima Casă „moare”? Ce se întâmplă cu piața imobiliară din Bălți

Scumpirea creditelor i-a făcut pe moldoveni să se împrumute mai puțin de la bănci. Dobânzile mari îi sperie, mai ales atunci când este vorba despre creditele imobiliare. La o bancă din Bălți, luna trecută nu a fost solicitat niciun credit prin programul Prima Casă, iar numărul împrumuturilor ipotecare obișnuite acordate a scăzut în jumătate, ne-a comunicat un angajat sub protecția anonimatului.


„Pentru cei care lucrează oficial în Moldova e foarte greu pentru ei. Pentru cei care sunt în diasporă e mai bine, reușesc. Dar, oricum, s-a ridicat, e o problemă. Așa credem noi. Noi tot avem un credit și… Am luat prin Prima Casă și s-a ridicat. Noi am făcut recalcul și a scăzut, după aceea iar s-a ridicat. Cu vreo 600 de lei s-a scumpit”, povestește Octavian Chironda, bălțean.

De la 1 iulie 2022, rata dobânzii la creditele oferite prin programul Prima Casă au crescut cu peste 5%. Grație Guvernului, dobânda a fost redusă cu 1.35%. Totuși, oamenii cu greu fac față scumpirilor.

„Mai puțin acum cheltuim, ne permitem mai puțin, dar ne descurcăm. Cu încetul, dar merge”, spune Irina Chironda, soția bărbatului.

Și experții imobiliari spun că numărul locuințelor achiziționate prin intermediul băncilor este în scădere. Totuși, vânzările continuă grație moldovenilor care muncesc peste hotare și investesc în imobiliare.

Potrivit specialiștilor, numărul clienților locali a scăzut de aproape trei ori.

„Numărul clienților momentan este în creștere, doar din acel motiv că persoanele de peste hotare vin și cumpără tot mai multe imobile. Numărul clienților care vor să cumpere anume prin ipotecă e în scădere. Dacă nu ar fi luna august, de exemplu, ar fi fost o scădere mult mai mare”, spune Constantin Cojocaru, specialist imobiliar.

În prezent, prețul unui apartament cu o odaie într-un bloc vechi cu cinci nivele variază între 15 și 20 de mii de euro, cele cu două camere costă între 18 și 25 de mii, iar cele cu trei camere – între 25 și 35 de mii de euro.

„Din cauza inflației, prețurile la imobile au crescut cu până la 30%. Unele bănci nu au ridicat ratele la Prima Casă, dar în mare parte au fost ridicate destul de mult și deseori mă lovesc de acel fapt că oamenii se plâng că nu pot să le achite. De exemplu, proiectul Prima Casă. În medie, beneficiarii plăteau 5.000 de lei, acum plătesc între 9.800 și 10.500 de lei. Din cauza faptului că rata dobânzii a crescut, vor există cazuri, când oamenii vor fi nevoiți să-și vândă locuințele”, susține Serghei Formaniuc, agent imobiliar.

Între timp, unii agenți economici continuă să construiască blocuri de locuit. Aici, apartamentele sunt și mai scumpe. O odaie în clădirile de pe strada Decebal costă 34 și 36 de mii de euro, iar apartamentele cu două camere sunt vândute cu până la 50 de mii de euro.

Prețul unui metru pătrat de locuință într-un bloc nou pornește de la 750 de euro.

Bălțenii sunt îngrijorați de ce se întâmplă pe piața imobiliară și bancară, dar dau vina pe inflație și războiul declanșat de Rusia.

„Toți își fac griji, își fac foarte mari griji, pentru că totul se scumpește. Dar încet, încet oamenii oricum achită, ca să nu aibă datorii, ca să nu aibă probleme, pentru că băncile sunt băncile. Dacă nu vor achita, vor avea mari probleme.”

„Totuși, pentru Moldova asta e foarte greu, pentru oamenii care lucrează la stat cu salariu mizer.”

„Am câțiva cunoscuți care au luat creditul ipotecar și, nu știu, foarte greu o să fie. Anul acesta, cred că trebuie ceva de gândit cu salariul nostru.”

„Asta este situația la nivel internațional și era de așteptat ca și la noi în țară să urce. Ne mobilizăm, economisim și mergem mai departe. Ce să facem? Asta este viața”, spun oamenii.

Banca Națională a Moldovei, prin politica sa monetară a descurajat împrumuturile și a încurajat depunerile. Dacă anul trecut, dobânda medie pentru depozitul persoanelor fizice era de 3,5%, în prezent a crescut până la 11,4%.

 

1 Comentariu
  1. […] La o bancă din Bălți, luna trecută, nu a fost solicitat niciun credit prin programul „Prima Casă”, iar numărul împrumuturilor ipotecare obișnuite a scăzut în jumătate, relatează NordNews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"