NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Proiectul ,,CONNECT”, implementat la USARB. Reprezentanții mediului academic din R. Moldova, Armenia, Georgia, Finlanda și Bulgaria s-au întâlnit la Bălți

Dezvoltarea relațiilor între mediul academic și domeniul industrial este o prioritate pentru Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Același obiectiv îl are și proiectul „CONNECT” implementat în instituțiile de învățământ superior din țările parteneriatului estic. Reprezentanți ai mediului academic din Republica Moldova, Armenia, Georgia, Finlanda și Bulgaria s-au întâlnit la Bălți pentru a discuta perspectivele de viitor.


Prin intermediul proiectului „Conectarea dintre universități și industrie prin cooperare antreprenorială inteligentă și inteligența competitivă a studenților din Moldova, Georgia și Armenia” – „CONNECT”, cadrele didactice călătoresc în diferite țări ale lumii, printre care România, Bulgaria, Finlanda, Letonia, pentru a face schimb de experiență.

„Vizite de studiu reprezintă, de fapt, o investiție în oameni. La revenire acasă vor elabora cursuri pentru studenți, pentru profesori. Indiferent la ce facultate înveți, trebuie să ai capacități antreprenoriale, fiindcă un student modern nu este doar un student care la finalizarea studiilor va fi angajat, dar este și un student care poate singur să-și creeze o școală sau o afacere și să angajeze un alt student”, spune Valentina Prițcan, prorector, coordonator instituțional al proiectului „CONNECT”, USARB.

Proiectul se realizează de un consorțiu format din 15 parteneri: patru din Uniunea Europeană (România, Letonia, Finlanda, Bulgaria), șase din Republica Moldova, trei din Armenia și doi din Georgia. Prin conectarea industriei cu mediul academic se vrea sporirea abilităților antreprenoriale ale studenților, creșterea lor profesională și autodezvoltarea.

„Am pornit de la principiul învățământului hibrid și toate cursurile care au fost realizate de către partenerii noștri din Europa, pentru țările parteneriatului estic. Noi, trei țări, Georgia, Armenia și Moldova, în total nouă universități din aceste țări, am primit suportul sub forma de treninguri din partrea partenerilor europeni în format online, dar și în prezența fizică”, explică Elena Simciuc, șefa Oficiului de Proiecte și Granturi, departamentul de Relații Internaționale, Universitatea de Stat din Moldova, coordonatoarea proiectului „CONNECT”.

Oaspeții din Finlanda și Armenia spun că proiectul culege cele mai bune experiențe de peste hotare, pentru ca, ulterior, acestea să fie implementate acasă.

„Noi ajutăm universitățile să regleze, în primul rând, învățământul digital, dar nu, pur și simplu, pentru a citi lecțiile prin Zoom, cât pentru a crea cursuri frumoase, care să fie pe placul studenților. Este foarte plăcut să văd cât de mulți oameni în acest proiect vor nu doar să facă ceva pentru un raport, ci, într-adevăr, să facă ceva, ca să fie, în primul rând, mai interesant de a studia, iar, în al doilea rând, ca să se schimbe ceva”, susține Leonid Ciuciurin, profesor la Universitatea de Tehnologie din Lappeenranta, Finlanda.

„Armenia și Moldova seamănă foarte mult ca teritoriu, ca populație. Avem o dezvoltare economică foarte asemănătoare. Și pentru Armenia, și pentru Moldova, și pentru Georgia, un alt partener ai acestui proiect, este foarte interesant a coopera, pentru că avem aceleași probleme și studenții noștri au aceeași istorie. Noi învățăm mai bine unii de la ceilalți, decât de la țări care sunt mult prea diferite de ale noastre”, susține Samvel Hovhannisyan, profesor universitar, coordonatorul proiectului CONNECT”, Armenia.

Pentru Universitatea „Alecu Russo” din Bălți nu este primul proiect de acest fel implementat cu succes.

„Proiectul „CONNECT” vine ca o continuare a proiectului „Smart”. Iar proiectul „Smart” ne-a permis să creăm în universitate o cafenea inteligentă, pe care am numit-o „Smart” și ea este un loc de generare a ideilor inovative pentru studenți. Ne dorim foarte mult ca studenții să găsească modele eficiente de management, de dezvoltare personală, de inteligență competitivă aici, la noi acasă, în USARB”, spune Valentina Prițcan.

Studenții din Bălți susțin că astfel de proiecte îi ajută să fie mai competitivi pe piața muncii. Datorită cursurilor din cadrul proiectului, tinerii vor fi capabili să creeze și să promoveze businessul lor online sau să coopereze eficient cu companiile din țările partenere.

„După absolvirea universității vreau, desigur, să lucrez în domeniu, doar nu învăț în zadar. Și să mă dezvolt mai departe, poate chiar să deschid propria afacere”, spune Valeria Baltag, studentă USARB.

„La momentul actual, este o criză de specialiști calificați și eu sper că după absolvirea universității voi deveni unul dintre ei”, spune Zinaida Copaigorodscaia, studentă USARB.

„Momentan este foarte important pentru mine să primesc o meserie, o specialitate, pentru a mă dezvolta și a obține careva resurse financiare”, susține Iulia Cojocari, studentă USARB.

„Se pot lua drept model alte țări, pentru a vedea cum studiază tinerii acolo, căci anume acolo ei mereu lucrează pe laptopuri, au table interactive”, spune Serghei Belîi, student USARB.

Bugetul total al proiectului „CONNECT” este de aproape 933.000 de euro, este finanțat de Comisia Europeană prin Proiectul Erasmus+ și are o durată de trei ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"