NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Protest la Bălți. Angajații Î.S. ”Poşta Moldovei” se tem că vor rămâne fără un loc de muncă

Mai mulți angajați ai Întreprinderii de Stat ”Poşta Moldovei” protestează și cer demisia directorului general interimar, Vitalie Zaharia. Oamenii susțin că un ordin al administrației, emis la începutul acestei luni, va lăsa sute de oameni fără locuri de muncă sau cu salarii mizere. Aceștia consideră că planul anticriză propus de administrația întredinderii este și unul antiuman. Protestarii au venit cu pancarde pe care scria „Zaharia – pandemia covid-21 la Poșta Moldovei, „Prostia nu se iartă” și „Noi nu vom ceda”.


Angajații Centrului de Poștă Bălți, Glodeni și Fălești susțin că Vitalie Zaharia gestionează prost întreprinderea pe care ar fi adus-o la faliment. Potrivit oamenilor, „Poșta Moldovei” ar înregistra un deficit bugetar de 40 de milioane de lei. Acum, administrația ar încerca să scape de problemele financiare pe spatele angajaților.

„Noi avem contract individual de muncă, unde săptămânal trebuie să lucrăm 5 zile câte 8 ore, lunar se primește 160 de ore. El (Vitalie Zaharia) dacă ne taie nouă din ore, aproximativ 1000 de lei eu trebuie să le dau lui Zaharia, pentru ce se întreabă?  Acest ordin are menirea să ne taie din salariu, reduceri de cadre, etc. Sunt poștași de pe la sate, pentru că vorbesc în fiecare zi cu ei, care au un salariu de o mie de lei, iar dacă i se mai taie din ore, să lucreze numai trei zile din săptămână, cu ce să trăiască?” a spus Anatolie Rimca, încasator (însoțitor de poștă).

„E dezastru și e o problemă foarte mare. Și așa avem salarii mici. Înțeleg, dacă ar fi de unde să ne mai “rupă” din salariu, să ne reducă din ore. N-ar fi o problemă dacă am avea salariile pe care le are administrația, dar noi primim câte 3-4 mii (de lei – notă red.). De unde din acești bani să întreții doi-trei copii la școală sau grădiniță, să plătești serviciile comunale și încă să-ți mai rămână?”,  a declarat Ion Calmațui, șofer.

Angajații spun că vor protesta până nu vor fi auziți de administrație. Pe lângă salariile mici, aceștia se plâng și de condiții proaste de muncă, dar și lipsă de echipament.

„Venim aici în fiecare dimineață, la ora 07.00 primim arma, corespondența și mergem, fără vesta antiglonț, fără haine. – Nu vă este frică? – La vârsta mea deja nu-mi este frică, dar sunt băieți tineri, riscă cu propriile vieți.”

„Sunt probleme și în sistemul deservirii IT. Am solicitat aparate de case noi și calculatoare noi, nu ni s-au dat. Se reduc la 300 sute de oficii (chiar în ordin e stipulat), termenul de implementare fiind luna martie. Respectiv, dacă se reduc oficiile poștale, totodată cei 300 de angajați rămân practic fără de lucru. Mulți din angajații noștri primesc salarii mizere, până la 3 mii de lei. Până să fie în totalment redusă activitatea oficiilor poștale, ei vor reduce activitatea acestora de la 5 zile la 3 sau chiar 2 zile, respectiv și leafa (angajaților – notă red.) va fi redusă. Oamenii practic nu vor supraviețui”,  a adăugat Valentin Botnari, inginer, secția de logistică.

Consecințele protestului au fost vizibile în primele ore ale dimineții. Această femeie a venit să-și ridice pensia, însă s-a întors acasă fără bani. Angajații poștei i-au spus că nu-i pot elibera pensia.

„Lucrătorii de la Poștă nu sunt vinovați, vinovați sunt acei de sus, care fac..De la data de întâi au putut să dea pensia, bărbatul meu primește pe întâi pensia, dar eu dacă pe data de 12 n-am venit, am să fac grevă.  De la Chișinău de acolo nu știu ce fac, reduc angajații sau ce..”

Directorul sucursalei Centrului Poștal Bălți a declarat că se aștepta la o asemenea reacție din partea angajaților, însă asta presupune planul de redresare economică a întreprinderii.

„Eram convins că odată și odată o să explodeze nemulțumirea oamenilor pentru că ceea ce se întâmplă la întreprindere este strigător la cer. Ordinul nr.73 este un ordin care ne obligă pe noi, directorii de poștă să îndeplinim planul de redresare economică, suntem obligați să mergem la pași dramatici pentru angajații noștri. Prin acest proiect, din bănuții lor mizerabil trebuie să acopere o parte din cheltuieli și pierderi ale Poștei Moldova”, a conchis Vasile Guțu, directorul sucursalei Centrului Poștal Bălți.

Aflat astăzi la Bălți, Vitalie Zaharia a refuzat să dicute cu presa. El a fost desemnat în funcția de Director general interimar al Î.S. ”Poșta Moldovei” acum mai bine de un an.

Ordin „Poșta Moldovei” by Nicolai Coşeru on Scribd

P.S. Nici astăzi, primarul satului Pelinia, raionul Drochia, Titus Sărăteanu nu și-a cerut scuze de la echipa portalului de știri nordnews.md, după ce i-a agresat verbal și fizic  pe reporterii redacției noastre.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"