NordNews
Avem ce spune

VIDEO// Proteste la Comrat pentru susținerea lui Stoianoglo: „Poporul găgăuz îl va apăra”

Susținătorii procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au organizat miercuri o acțiune de protest la Comrat în UTA Găgăuzia. Manifestanții, care s-au adunat în fața sediului Comitetului Executiv al Găgăuziei și sunt de părere că reținerea acestuia este una ilegală. Ei cer eliberarea imediată a procurorului general, precizând că „poporul găgăuz îl va apăra, scrie anticoruptie.md

„Procurorul general este o persoană cumsecade. Lui i se incriminează niște lucruri mai vechi. Or, el a venit în funcție acum doi ani, câștigând concursul organizat pentru această funcție”, a declarat unul dintre cei care participă la protest. Potrivit lui, oamenii din UTA Găgăuzia, inclusiv deputații din Adunarea Populară, indiferent de culoarea politică, trebuie să se consolideze pentru susținerea procurorului general.

Procurorul General al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo a fost reținut, marți seară, pentru 72 de ore, chiar din clădirea Procuraturii Generale.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a examinat marți și apoi a aprobat o sesizare depusî de deputatul PAS și șeful Comisiei de Securitate din Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, împotriva procurorului general.

Sesizarea lui Carp constă în acuzații la adresa lui Stoianoglo, care ar fi comis mai multe infracțiuni. Deputatul l-a învinuit pe şeful Procuraturii Generale că, în anul 2011, pe când era deputat în Parlament ar fi facilitat adoptarea unor modificări la o lege, care au permis spălarea a miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești, schemă care ar fi fost organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a respins toate acuzațiile care i se aduc și a afirmat că asistăm la „recapturarea statului” ca pe vremea liderului PD, Vladimir Plahotniuc.


Cererile protestarilor

Părerile protestarilor de la Comrat sunt în favoarea lui Stoianoglo. Unul dintre participanții la acțiune a declarat că Alexandr Stoianoglo este unul dintre puținii procurori generali care a dat dovadă de independență și a muncit pentru binele poporului.

„Îndemn organele de drept și pe cei care sunt implicați să-l elibereze pe Alexandr Stoianoglo, astfel încât să-și poată exercita în continuare funcția și exercita activitatea profesională”, a menționat tânărul.
Un alt participant la protest a declarat că reținerea a avut loc în lipsă de probe care să demonstreze cele incriminate procurorului. Procurorul general este protejat de Constituție, iar ceea ce s-a întâmplat acum seamănă cu uzurparea puterii în stat.

De asemenea, un alt tânăr intervievat de IPN, a declarat că întreaga comunitate găgăuză are datoria să se unească și să îl susțină pe Alexandr Stoianoglo, care este pământeanul lor. Potrivit lui, participanții la acțiunea de astăzi vor formula o petiție prin care vor cere eliberarea lui Stoianoglo și desfășurarea unei anchete transparente. Petiția urmează să fie expediată către toate structurile de stat, inclusiv Președinție, Guvern, dar și organele de drept.

Prezent la protest, deputatul ales în Adunarea Populară a Găgăuziei, Vladimir Cîssa, a declarat că va fi convocată o ședință, în această după-amiază, a deputaților aleși pentru a discuta situația creată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"