NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Protestul comercianților din Bălți: Eu nu am o bucată de pâine, dați-mi de lucru, ajutați-mă, dați-mi ceva

Aproape o sută de vânzători din Piața Centrală din Bălți au ieșit azi în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” la o acțiune de protest. Oamenii sunt nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, care a interzis vânzările în piețele din Bălți și Chișinău.


Amplul protest anunțat înițial în fața primăriei, s-a transformat într-o mică adunare din fața teatrului. Oamenii au promis că vor reveni mâine la protest, în număr mai mare, dacă nu vor fi auziți de Guvern.

Eu nu am o bucată de pâine, dați-mi de lucru, ajutați-mă, dați-mi ceva.
Să ne audă măcar Dumnezeu, cum noi trăim, de pe ce trăim. Nu se face așa din lume.

La toți le este foame, la toți le trebuie.

Dacă e carantină, să fie carantină pentru toți. Dacă lucrăm, să lucrăm toți.

Nu avem nici un venit la moment. Noi ne-am strâns aici nu pentru a ne certa, dar pentru a ne face auziți. Avem nevoie ca Guvernul să ne ajute.

De ce jumătate de piață lucrează, iar alta nu? Cu ce eu sunt vinovată? Să mă pun în genunchi pentru a cere de la lume? Îmi va da cineva vreun leu?, s-au plâns comercianții.

Acțiunea de protetst a fost monitorizată și de forțele de ordine, mai exact, de poliția locală și cea de patrulare. În piața Vasile Alecsandri a venit și o mașină a poliției, dotată cu un difuzor, pricare oamenii erau informați despre riscurile adunării în spațiile publice pe timp de pandemie.

Au pus „gramafonul” intenționat, ca să nu ne auzim unul pe altul.

Autoritățile au pus mâna și trăiesc liniștit. Ei pot trăi așa timp de doi, trei sau chiar cinci ani, pentru că trăiesc bine. Lasă-i să se deschidă (piețele)  și să lase oamenii să lucreze. Nu mai putem sta acasă, nu avem bani.

Deja de trei luni, e o problemă foarte mare deoarece oamenii au rămas fără bani și fără surse suplimentare de existență. Oamenii nu vor mai sta și vor îndura astfel, ei bine, au stat o lună, două, trei, dar acest lucru nu poate continua până la nesfârșit.

Unde e dreptatea, toate piețele sunt deschise, iar piețele centrale din Bălți și Chișinău sunt închise?! Mai mult, anume așa epidemia se agravează doar, oamenii merg la supermarketuri unde e spațiu închis, în timp ce la piața oamenii pot păstra distanța socială, au adăugat oamenii.

La scurt timp, în fața protestatarilor a ieșit primarul de Bălți, Renato Usatîi. Edilul le-a dat asigurări că va veni cu o soluție, dacă Comisia Națională pentru Situații Excepționale, în frunte cu prim-ministrul tehnocrat, Ion Chicu, va decide să prelungească starea de urgență pentru piețe.

Dacă vom primi refuz din partea autorităților, atunci, ne vom întâlni pentru a decide cum vom trăi. Despre ce carantină vorbim, dacă microbuzele și autobizele circulă arhipline prin țară. Acolo nu este coronavirus, dar aici este. Până la sfârșitul zilei voi veni cu o decizie. Ne vom întâlni aici sau în fața primăriei. Vă voi spune când, a declarat Renato Usatîi.

Amintim că, din 11 mai, piețele din raioanele Republicii Moldova și-au reluat activitatea, nu și cele din Bălți și Chișinău. Acum trei zile, și comercianții din Chișinău au ieșit la un protest similar.

1 Comentariu
  1. […] Cei care au ieșit la protest consideră că Guvernul trebuie demis, iar dacă oamenii vor fi deștepți, la următoarele alegeri nu-i mai aleagă pe cei care sunt acum la conducere. „Când au fost alegeri, Dodon a ne-a promis munți de aur. Unde sunt ei?”, spune o femeie prezentă la protest, potrivit nordnews.md.  […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata