NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Prutul face ravagii la Criva, Briceni. Cei neînfricați au ieșit la pescuit

Situație dramatică în satul Criva, raionul Briceni. Apa Prutului a inundat drumurile și se aproapie tot mai mult de gospodăriile oamenilor. Cel puțin șapte case sunt deja în zona de risc. În timp ce unii se tem pentru securitatea bunurilor agonisite de-o viață, alții au ieșit la pescuit.

Ne aflăm acum în satul Criva. Încă patru ore în urmă pe acest loc era teren unde copii jucau fotbal, iar localnicii își aducea vacile la păscut. Apa s-a apropiat mult de gardurile gospădăriilor, iar oamenii spun că dacă nivelul apei va continua să crească vertiginos, aceștia for fi nevoiți să-şi părăsească casele.

Săteni nu se grăbesc să-şi părăsească locuințele. Mai mult, unii din ei și-au luat plasele și au mers la pescuit.

În anul 2008 apa a intrat prin casele oamenilor, acum nu se știe ce va fi. Atunci apa a trecut pe sub pod și a inundate șoseaua. Lângă casa de cultură apa era până la genunchi. – Ați venit acum la pescuit? – De ce nu? Uite cum umblă peștele de la mal la mal.

Localnicii se tem de furia naturii și că situația ar putea ieși de sub control, așa cum s-a întâmplat în 2008.

Ne facem griji. Avem un auto service aici. – Vă este frică să nu fie inundat? – Păi de asta și monotorizăm aici, vom sta toată noaptea la pândă.

În anul 2008, la marginea Lipcanului era un auto service care a fost inundat complet. – Era în întregime în apă? – Până la gât, 150-160 cm nivelul apei. Dă Doamne să nu se repete.

 Ieri, apa era pe malul celălalt. Astăzi când am venit la ora 5:30 să aduc vacile, n-am avut unde să le aduc. Aici pe vale sunt șapte case care pot fi inundate.

La moment situația nu este una critică, dar așteptăm, cine știe ce va fi. În anul 2008 a fost mai grav, atunci s-a rupt damba, nu era vorba de revărsarea râului Prut.

Primarul satului Criva spune că evacuarea cetățenilor a început în seara zilei de ieri.

De pe data de 24 iunie râul Prut s-a revărsat din albia sa. Nivelul apei este de șapte metri. În apropiere de grădinele locuitorilor satului Criva, lunca Prutului este inundată. Aici sunt localizate 182-200 ha de pământ arabil. Deasemenea șase case sunt izolate. Oamenii, animalele și lucrurile de preț au fost evacuate ieri. Mai strașnic nu va fi, colegii din Ucraina ne-au raportat că la ei nivelul apei este în scădere.

Locuitorii din Criva au fost afectaţi de inundaţii în 2008 şi în 2010. Atunci, 64 de familii au fost evacuate.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"