NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Punct și de la capăt. Ce înseamnă Summitul Comunității Politice Europene pentru cetățenii R. Moldova

Mai 2022. După ce Ucraina, țară care se confruntă cu agresiunea militară rusă, a depus o cerere de aderare la UE, președintele francez Emmanuel Macron propune consolidarea unei comunități politice europene.

6-7 octombrie 2022. La Praga, are loc prima ediție a Summit-ului Comunității Politice Europene.

„Ne-am întâlnit aici, la Praga, peste 44 de state europene, care se uită spre o singură entitate, UE. Aici vom discuta despre problemele cărora le facem față”, a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Atunci s-a anunțat că R. Moldova va găzdui aproape 50 de șefi de state de pe continent, pentru consolidarea stabilității și prosperării în regiune, în special, în ce privește securitatea și criza energetică.

„Noi vom fi pregătiți să găzduim, în această primăvară, Europa în Republica Moldova. R. Moldova va găzdui cea de-a doua ediție a Summit-ului Comunității Politice la Chișinău”, a spus Maia Sandu, președintele R. Moldova.

Pregătirile înainte de primul și cel mai important eveniment istoric pentru țara noastră au loc deja de aproape 9 luni. În sfârșit, ajunge Europa și la noi. „Oare? Dar cum e posibil așa ceva?”, ar putea să se întrebe unii. Simplu. Pe 1 iunie, R. Moldova va demonstra că este centrul și inima Europei, așa cum a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, pe 21 mai, la Chișinău, atunci când peste 80 de mii de moldoveni au spus clar și răspicat că își doresc un viitor european, acasă.

„Locul Republicii Moldova este în Europa, iar noi vom munci până când acest lucru nu va deveni realitate”, a menționat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.

Cert este faptul că, pentru autoritățile Republicii Moldova, organizarea unui astfel de eveniment de mare amploare înseamnă începerea negocierilor de aderare a țării noastre la UE, proces care se va întâmpla până la sfârșitul anului 2023, susțin oficialii. „Ei și?”, ar strâmba din nas omul simplu, lipsit de speranță, care, timp de trei decenii, a fost furat, trădat și vândut de cei care s-au tot perindat la conducere. Ce înseamnă pentru moș Ion din Bulboaca faptul că la Chișinău vine Macron, Scholtz, Metsola, Von der Leyen și altă lume bună? Să le luăm pe rând.

„Este adevărat că, în mai multe întrevederi bilaterale, vom comunica realizările noastre, reformele pe care le facem, tema pentru acasă pe care o facem, astfel încât să-i convingem să grăbim deschiderea negocierilor de aderare”, a precizat Olga Roșca, consilier prezidențial pe politică externă.

Pe lângă liderii europeni, la Chișinău urmează să vină și delegații din Ucraina, Turcia, Azerbaidjan, Armenia, dar și din Marea Britanie, monarhie care a părăsit Uniunea Europeană în anul 2020. Summitul Comunității Politice Europene reprezintă un semnal politic puternic despre faptul că Republica Moldova poate să-și decidă viitorul, fără ca alte state să se implice în politica noastră internă.

Tinerii consideră că acest eveniment este o șansă unică, pentru ca ei să-și poată construi o carieră acasă.

„Este o investiție în viitorul nostru ca țară. Sper că va avea un vector cât mai bun pentru țara noastră. După părerea mea, acesta este cel mai bun pas ca noi să ne dezvoltăm ca societate, ca națiune”, a declarat Adrian Ghelescu, student USARB.

„Este un pas gigantic pentru integrarea în UE, pentru un viitor mai frumos”, a adăugat Adrian Ofințev, student USARB.

„Va aduce o nouă perspectivă, un viitor mai bun. Sper că va soluționa problemele economice și politice din regiune și va aduce noi oportunități pentru R. Moldova”, a spus Ana Banuh, studentă USARB.

Scurt pe doi. În cadrul Summitului de la Chișinău, oficialii europeni vor discuta cu autoritățile noastre trei probleme foarte importante: războiul din Ucraina, securitatea regională și criza energetică.

Să fie clar! Asta nu înseamnă că deja a doua zi, moldovenii vor avea gaz mai ieftin și pensii mai mari. Schimbările vor fi simțite de cetățeni, odată ce autoritățile vor începe să implementeze reforme, să alinieze legislația noastră la cea europeană, proces care, de altfel, a și început, odată cu primirea statutului de țară-candidat.

În condițiile în care există mai multe puncte fierbinți pe continentul european, ba mai mult, avem un război pe continentul european, evident că problema securității este foarte importantă, sau atunci când vorbim despre stabilitate. Progresul nu poate exista fără această stabilitate. De aceea, o platformă de discuții pentru țările europene este foarte importantă. Cu siguranță, statele europene care vor participa la acest summit vor identifica soluții și pentru R. Moldova”, a precizat Lidia Pădureac, prim-prorector USARB.

Summitul Comunității Politice Europene este una dintre puținele șanse pe care le are țara noastră, pentru a schimba spre bine situația economică, politică și socială.

„După mine, este foarte important că vor veni acei actori politici de care depinde decizia. Evident, venind aici, cunoscând atât cât se va putea oamenii locului, această țară, decizia – atunci când va veni timpul și noi ne o dorim cât mai repede – va fi facilitată nu numai de modul în care, exemplar, am urmat un curs sau am respectat niște rigori, dar și de faptul că, pe viu s-au convins că oamenii acestui pământ își doresc o integrare, își doresc să ajungă odată și odată într-o geografie care este a lor, Europa”, a conchis Anatol Moraru, profesor universitar.

Timp de 30 de ani am avut cu toții mari așteptări și am trăit dezamăgiri dintre cele mai cumplite. Totuși, avem acum o șansă cu adevărat istorică. Iar înfăptuirea ei depinde, până la urmă, nu doar de eforturile guvernării, dar și de implicarea noastră, a tuturor…

„Să fim europeni zi de zi, să respectăm regulile, să facem ordine în blocurile și curțile noastre, să punem drapelul Moldovei și al UE la geamurile noastre, să ne repectăm unii pe alții și să ne ajutăm la nevoie”, a declarat Maia Sandu, președintele R. Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"