NordNews
Avem ce spune

VIDEO | R. Moldova ar putea deveni o țară prosperă, dacă ar trage cu ochiul la Estonia

Estonia are o „biografie” pe alocuri asemănătoare cu a noastră. A devenit independentă, după ocupația germană, la 24 februarie 1918. În iunie 1940, în urma pactului Ribbentrop–Molotov, a fost ocupată de Uniunea Sovietică, iar în toamna anului 1944 intră în componența URSS. Își recapătă independența la 20 august 1991.

,, Dacă vorbim despre Estonia, desigur la începutul anilor 90 era o țară foarte săracă. Pe atunci împărțeam idei diferite față de politică.  Dar ne-a unit mai mult faptul că aveam un singur scop: integrarea în Uniunea Europeană”,  a declarat Jaak Lensment.
Dacă noi nici până azi nu știm cine suntem, ce limbă vorbim și încotro să mergem, Estonia, în tot acest timp, a ajuns o țară prosperă.
„De fapt este ceva firesc să tinzi spre lumea unde este importantă libertatea, sau unde există stat legal, unde libertatea este protejată de legislație, unde există economie liberă și economie de piața”, a mai declarat fostul ambasador al Estoniei în Japonia.
Nu le-a fost ușor. Estonienii au trebuit să demonstreze tuturor că n-au rămas, mental, în URSS și că au o cultură europeană.
„A fost destul de greu în anii 90 să explici unui alegător din Franța sau Olanda de ce ar trebui să voteze pentru o politică ce duce spre extinderea Uniunii Europene și prin integrarea unei țări ca Estonia”, spune Jaak Lensment.
Or, unii occidentali erau la început cam sceptici.
„A trebuit să explicăm europenilor că nu avem intenția conflictelor interetnice, cunoașteți că avem o populație mare cunoscători de limbă rusă, că avem abilitatea de a oferi cetățenilor un trai decent și ai face pe toți în egală măsură fericiți, indiferent de etnia acestora”, a afirmat fostul ambasador.
Estonia e o țară cu un nivel de cultură înalt. Pe străzile Tallinnului găsești coșuri cu ziare oferite gratuit, astfel ca fiecare cetățean să aibă acces liber la informație. Căci dacă în unele țări presa scrisă pierde din popularitate, în Estonia, ca și în alte state civilizate, există un cult al ziarului.
La 29 martie 2004 Estonia a devenit membră NATO, la 1 mai 2004 a Uniunii Europene și a Zonei Euro la 1 ianuarie 2011 .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata