
Republica Moldova marchează astăzi 31 ani de la proclamarea Independenței, votată de Parlament pe 27 august 1991. În această zi, bălțenii au depus flori la monumentul Ștefan cel Mare și Sfînt. Autoritățile locale au înmânat 780 de medalii comemorative veteranilor războiului de pe Nistru, consacrate celor 30 de ani de la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.
Cu lacrimi în ochi, bălțenii ne-au mărturisit că în cei 30 de ani, independența țării noastre nu s-a făcut resimțită, iar probabilitatea de a deveni un stat european este prea mică. Iată de ce, unii nu își mai văd viitorul acasă.
,,Mie majoritatea în Bălți îmi spun ,,Что ты чирикаешь?”. Eu, în R. Moldova nu am dreptul să vorbesc și să mă exprim. Noi spunem că e română, ei spun că e moldovenească. Păi cum să mă bucur eu de independența de azi? Eu mă mâhnesc și nu sunt mulțumit. Ar trebui Parlamentul să fie mai hotărât”, a spus un bălțean.
,,La moment nu mă gândesc să plec din țară, dar ca o eventuală posibilitate – da. Noi trebuie să avem parte de o guvernare cumsecade, care se gândește la popor și nemijlociit să se gândească la condițiile de viață, la infrastructura țării, la facilitarea businessului în Moldova, dar și să creeze locuri de muncă, pentru ca noi să nu ne gândim să plecăm”, a mai spus un locuitor al orașului.
,, –Voi vedeți viitorul copiilor voștri aici? – Nu. –De ce? – Eu nu văd aici stabilitate. Soțul meu lucrează la trei joburi și copiii nu îl văd pe tatăl lor până la miezul nopții. Despre ce fel de stabilitate este vorba?”, a mai adăugat o mamă a doi copii din Bălți.
,,În 31 de ani nu s-a schimbat nimic în R. Moldova, e din ce în ce mai rău și mai rău. Noi de 30 ani de zile sperăm și speranța asta…nu mai cu asta și rămânem. La noi în țară legile nu lucrează absolut deloc. Legi sunt pentru oamenii simpli, pentru oamenii de sus, nu au nici o lege”, ne-au mărturisit alți locuitori ai municipiului.
Primarul de Bălți, împreună cu Consulul General al României la Bălți și cel al Ucrainei, au felicitat bălțenii cu ocazia împlinirii celor 31 de ani de independență.
,,Orașul nostru și-a exprimat bunătatea și solidaritatea față de refugiații ucraineni atunci când a început războiul din țara vecină. Orașul nostru a arătat că este primitor, el și-a deschis ușile pentru toți cetățenii ucraineni. Vreau să felicit pe toți bălțenii și cetățenii țării cu această sărbătoare minunată. Timpul este minunat, soarele lucește. Vreau să le doresc tuturor sănătate și pace”, a declarat Nicolai Grigorișin, primarul mun. Bălți.
,,România este prima țară care a recunoscut independența R. Moldova, și de atunci se află alături de R. Moldova și sprijină cetățenii R. Moldova și parcursul ei european. Aș vrea în nume personal să vă mulțumesc pentru căldura cu care m-ați primit în orașul Bălți, pentru educația extraordinară a copiilor mei, și pentru prietenia dumneavoastră. Împreună cu România, în Europa”, a menționat Excelența Sa, Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.
,,Desigur, Ucraina și poporul ucrainean felicită Moldova și întregul popor moldovenesc, prietenii noștri, cu această sărbătoare, cu cea mai importantă sărbătoare care poate fi. Ucrainenii, ca nimeni altul, înțeleg ce înseamnă această sărbătoare. Îi doresc țării prosperitate și fericire. Drag popor moldovenesc, ai grijă de independența ta. Acesta este cel mai valoros lucru care poate fi. Ucrainenii sunt foarte recunoscători Moldovei pentru primire, pentru ajutor. Ucraina își va aminti mereu de asta, Împreună către Europa!”, a declarat Vladimir Sergheenco, Consulul Ucrainei la Bălți.
Ziua Independenței este sărbătoarea națională a Republicii Moldova, prin care se marchează adoptarea Declarației de Independență la 27 august 1991. Atunci, În Piața Marii Adunări Naționale, zeci de mii de oameni au venit să marcheze evenimentul istoric. Declarația de Independență a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost refăcut în 2010. În urma declarării independenței, Republica Moldova a devenit un stat suveran, membru al ONU.