NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Raioanele din nordul Republicii Moldova cu cea mai mare rată de vaccinare în rândul profesorilor

Raionele Drochia, Florești, Soroca și Sîngerei din nordul Republicii Moldova se pot lăuda cu cea mai mare rată a vaccinării în rândul profesorilor. În aceste raioane, deja mai bine de 80 la sută din cadrele didactice s-au imunizat împotriva la Covid-19. Cea mai scăzută rată se atestă la Bălți, unde doar 60 la sută din profesori și-au administrat vaccinul. Situația diferă de la o instituție la alta.

Bălți – 60%

Fălești -76
Sîngerei – 82,85%
Glodeni – 72,6%
Florești – 85,39%
Rîșcani – 76%
Drochia – 86,76%
Soroca – 86%
Edineț – 68,59%

„Cadrele didactice au conștientizat valoarea și importanța asigurării sănătății personale și a sănătății copiilor. În felul acesta, avem 38 de cadre didactice vaccinate, iar celelalte care nu sunt vaccinate, fie că au prima formă de vaccinare, fie că au restricții medicale legate de probleme de sănătate”, a declarat Dumitru Babin, Director L.T ,,B.P. Hasdeu” din Bălți.

Profesorii care nu s-au vaccinat, beneficiază de reduceri la realizarea testului anti Covid.

,,Prima perioadă de testare a fost gratis, din contul laboratorului bălțean, următoarele sunt contraplată, dar sunt cu reducere de preț.  Reducerea care urmează, sunt 2 tipuri de teste, pentru 72 de ore – 200 lei, iar cel PCR – 500 lei”, a spus Dumitru Babin.

La gimnaziul din Răuțel, raionul Fălești, doar un profesor nu s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

„Da, sunt vaccinată.  Am fost prima vaccinată din colectiv atunci când ni s-a propus, deoarece am boli cronice. Suntem toți colegii vaccinați, doar o singură doamnă are contraindicații de la medic”, a spus Ana Budurin, profesoară de limba română.

„Cadrele didactice nu au fost împotriva vaccinării. Au ezitat să se vaccineze din start, dar pe parcurs, chiar m-a mirat faptul că, pe parcursul verii, 95 de procente din cadrele didactice au venit deja vaccinate”, a adăugat Marina Burlacu, Directoarea gimnaziului din Răuțel.

Iar în raioanele Glodeni, Rîșcani și Fălești, rata imunizării este puțin peste 70%.

„În instituția noastră activează 82 cadre didactice. Din numărul total de cadre didactice, 65 de persoane s-au vaccinat, ceea ce reprezintă 80 %. Ne străduim ca până la data de 1 octombrie să fie vaccinați 95 % din cadrele didactice”, a menționat Cristina Tambur, Director LT „ Mihai Eminescu” din Fălești.

În raionul Edineț, aproape 70 la sută din profesori s-au vaccinat împotriva la COVID. Persoanele responsabile de procesul de vaccinare în raioanele Dondușeni, Briceni și Ocnița, nu au fost de găsit pentru a ne oferi informații la acest subiect.
Menționăm că CNESP așteaptă vaccinarea a cel puțin 95% din persoanele adulte, în fiecare instituție de învățământ, până la 1 octombrie 2021.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata