NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Războiul de pe Nistru: Vladimir Boiarnițchi, Vasile Gangal și Boris Coșciuc, comemorați la Drochia

Vladimir Boiarnițchi, Vasile Gangal și Boris Coșciuc, care și-au pierdut viața în războiul de pe Nistru, luptând pentru integritatea Republicii Moldova, au fost comemorați astăzi la Drochia. Rude și colegi și angajații au adus un omagiu celor trei eroi naționali, care la data de 5 iunie 1992 s-au aflat la datorie.

,,De fapt, noi ne onorăm eroii în fiecare zi. Aceasta este o zi specială în care avem șansa ca acei tineri, care au venit în urma generației căzute la război, să poată să înțeleagă și mai profund faptele care le fac ei zi de zi, ceea ce înseamnă dăruire, patriotism și lucru pentru cetățeni. Sunt fapte care nu doar îi reprezintă, dar care stau la temelia acestei instituții”, a declarat Serghei Diaconu, Secretarul general al MAI.

Oficialii de la Chișinău au declarat că întreprind toate măsurile pentru a evita repetarea evenimentelor sumbre de acum 30 de ani.

,,Toți trei fiind angajați în cadrul Inspectoratului de Poliție Drochia, aflându-se în deplasare, în momentul nefericit au fost răpuși de către o mină lansată de către inamic. Prin astfel de evenimente venim cu mesajul că nu ne dorim astfel de confruntări și vom face tot posibilul ca orice neînțelegere să fie rezolvată pe cale pașnică, pentru a evita tragediile. Colegii noștri au lăsat familii, copii, ceea ce este cel mai strașnic lucru în urma unui război”, a declarat Alexandru Bejan, Șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție al MAI.

Primarul orașului Drochia crede că grație curajului luptătorilor, ne putem bucura de un cer senin deasupra capului.

,,Jertfindu-și viața ei ne-au dăruit nouă cer senin și ne-au ajutat să avem o copilărie fericită, cei care pe moment eram copii. Au oferit posibilitatea altor familii să-și crească copiii în pace, un lucru de care au fost lipsite familiile lor, din cauza că ei și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă”, a spus Nina Cereteu, primarul orașului Drochia.

La eveniment au fost prezenți și camarazi, veterani și angajați ai Inspectoratului de Poliție Drochia. Aceștia au depus flori în memoria eroilor căzuți la datorie, care spun ei, au dat dovadă de bărbăție, devotament și patriotism.

,,Au fost niște colaboratori foarte buni. Niște prieteni adevărați, bărbați ai neamului adevărați. La război au arătat că nu sunt fricoși și că într-adevăr ei sunt bărbați ai neamului nostru. Noi ne mândrim cu ei și ne pare rău că în acest război au decedat acești bravi polițiști”, a menționat Constantin Cotencu, președintele Uniunii Veteranilor.

,,Noi, cei din orașul Drochia, niciodată nu vom uita de faptele care au avut loc, de istoria noastră, de toate cele desfășurate nemijlocit în acest Inspectorat de Poliție”, a spus Nadejda Văluță, Șefa Secției Coordonare Operațională Drochia.

Tradițional, an de an, de la data trecerii în neființă a polițiștilor eroi, sunt organizate acțiuni sportive de comemorare, la care participă 11 inspectorate din nordul țării. În acest an s-a jucat mini fotbal.

,,În primul rând ne dorim să învingă prietenia. Succes la toate echipele. Sperăm să fie meciuri frumoase și să învingă cel mai puternic”, a spus Valeriu Guțan, Șeful Secției Resurse Umane a Inspectoratului de Poliție Soroca.

Vladimir Boiarnițchi, Vasile Gangal și Boris Coșciuc au fost decorați cu ordinul post mortem ,,Ștefan cel Mare”. Pe 2 martie 2022 s-au împlinit 30 de ani de la declanșarea conflictului armat din raioanele de Est ale Republicii Moldova și, cu acest prilej, anul 2022 a fost declarat de autorități ”An al Recunoștinței pentru veteranii războiului de pe Nistru”. Datele Ministerului de Interne (MAI) arată că la evenimentele de acum 30 de ani şi-au pierdut viaţa peste 300 de combatanţi. Partea transnistreană susţine că a pierdut peste 800 de ostaşi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"