NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Războiul pământurilor” din satul Drepcăuți, Briceni continuă

După ședințele de judecătă și conferințele de presă de acum o săptămână, războiul pământurilor din satul Drepcăuți, raionul Biriceni continuă.  Locuitorii rămân divizați în două tabere: una, constituită din 300 de pretinși cotași, care i-ar ține parte primarului satului, Ghenadie Ioxa, alta, din 1000 de cotași, care vrea să-și lase loturile de teren în arendă companiei  ucrainene SRL „Drebozaci”.
 
Tabăra formată din 300 de pretinși cotași, care ar apăra interesele primarul de Drepcăuți, Ghenadie Ioxa, a declarat atât în conferințele de presă, cât și în instanțele de judecată că  SRL „Drebozaci” nu și-a onorat angajamentele față de ei pentru anii 2015-2016. Mai exact, ei susțin că firma ucraineană nu a achitat plata de arendă a loturilor de teren pentru această perioadă.
,,Oprirea lor nu a fost aici. Nu au achitat nici plata de arendă pentru 2015-2016”, declară Ana Gheciu.
Întrebați, localnicii au declarat că ei au primit pâinea pentru cei doi ani, livrată direct la porțile oamenilor chiar de primarul satului.
-Pământurile dvs la cine sunt?
„La unul din Criva, el le-a luat.”
-Dar ați primit roada?
Am primit, dar au dat aceștia, acela care a luat pământurile, o figă ce ne-a dat, numai cu amăgeala.”
-Ați primit roada pentru anul 2015- 2016?
„Da, da e totul bine, mi-au dat la timp.” 
„Domnul Ghenadie ne-a dat.
 „Da, domnul Ghenadie ne-a dat. Nu de la… Drebozaci.”
„Da, am primit de la Ghenadie Ioxa.”
„Ioxa mi-a dat. Îmi aduce zahărul pe prag, răsărita pe prag, grâul pe prag.”
„De la Ghenadie Ioxa am primit roada. El ne-aduce pâinea acasă sau o aduce prin apropiere, aici grămadă și noi mergem să o luăm.”
 Pe lângă acestea, drepcăuțenii menționează că, deși au contracte încheiate cu Ghenadie Ioxa, sătenii sunt impuși de dumnealui să ceară roada de la SRL „Drebozaci.”
– Pentru anul 2015-2016 ați primit roada?
 „D-apoi cum! D-apoi dacă el ne-a spus să mergem să luăm de la Drebozaci.”
 
Astfel, în conferința de presă de luni, 8 iulie, un grup de drepcăuțeni, secundați de vicepreședintele parlamentului, Alexandru Slusari, au spus de la tribuna sălii de conferințe a Parlamentului  că nu-și pot recupera pământurile ocupate abuziv deja de patru ani de compania ucraineană.
„Timp de 10 luni, țăranii nu pot intra în posesia terenurilor agricole”, a declarat Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.
Confuzi, drepcăuțenii, susținători ai lui Ioxa, au afirmat că ei nici măcar nu cunosc unde se află pământurile lor și că probleme în acest context nu au existat.
„Dacă eu nici nu știu unde se află pământurile celea”, afirmă un sătean.
„ Mi-au dat tot ce trebuie. Probleme nu am avut”, declară nu alt sătean.
Paradoxal, dar  drepcăuțenii care au vorbit despre datoriile acumulate de SRL „Drebozaci” față de ei, nu au precizat că această datorie a fost achitată de Companiile SRL „Capital-Plant” și SRL „PLANTNORD”, companii care ar avea tangență cu primarul satului, Ghenadie Ioxa. Conform unor acte oferite de Serviciul Fiscal de Stat, cei 300 de cotași revoltați și-au ridicat deja plata de la firmele date.
-Pentru anii 2015-2016 ați primit roada?
„ Nu, n-am primit”, declară Antonina Gușu.
„Nu, nu am primit. Cum putem spune noi că am primit, dacă nu am primit”, afirmă și Maria Grigorciuc.
Tot aceste acte au fost prezentate de administratorul-fondator al SRL „Drebozaci”, Vasile Șincariuc, la conferința de presă susținută la la din 9 iulie curent, la Agenția de Presă Independentă la Chișinău. Pe lângă acestea, el a prezentat ca probe elocvente în acest context anunțurile publicate în ziarul raional “Meleag natal”, dar și modelul avizelor plasate pe panourile de afișaj din Drepcăuți, prin care toți cotașii, care aveau pretenții față de SRL „Drebozaci”, erau chemați să-și ia plata de arendă.
„Deși mai există o mică nuanță. Acei oameni care au dat pământurile în arendă companiei  Capital-Plant” și SRL „PLANTNORD”, au primit arenda de plată din partea acestor companii. Există acte oferite de Serviciul Fiscal de Stat ce dovedesc aceasta, fiind indicată suma plății pentru arendă. Astfel, acești oameni mint atât Judecata cât și CNA, menționând că n-au primit nimic. Ei au primit.”, a afirmat Vasile Șincariuc.
La conferința de presă din 11 iulie curent, primarul de Drepcăuți  a menționat că nici un țăran nu a primit roada cuvenită pentru 2015-2016. Însă, când i-a fost  prezentat contractul semnat de dumnealui în aceeași perioadă, în care contractele cu SRL „Drebozaci” erau încă valabile, Ghenadie Ioxa a afirmat că nu deținea la acel moment informația totală.
„Terenurile s-au semănat și asta a fost tot. De pe terenurile care s-au semănat, nici în 2015, nici în 2016 nu s-a luat nici un bob, nici intreprinderea, nici țăranii n-au luat nimic de acolo”, afirmă Ghenadie Ioxa.
-Cum comentați contractul de îndeplinire a lucrărilor agricole pe care l-ați semnat în 2015, perioadă în care contractele cu SRL „Drebozaci” erau valabile?
„Când oamenii au încheiat acest contract de prestare a serviciilor, eu nu aveam informația totală”, a declarat Ghenadie Ioxa.
Menționăm că, deși de nenumărate ori cotașii/adepții lui Ioxa au fost chemați de SRL „Drebozaci”  să-și ia pământurile înapoi, aceștia din diferite motive nu se grăbesc să o facă.
„Deși țăranii nu sunt corecți, pentru că pământurie au fost luate abuziv, iar pentru acele pământuri ei au primit arenda de plată, noi suntem dispuși să le oferim terenurile agricole. Chiar și așa, ei nu sunt lăsați să vină. Astfel ei afirmă că noi nu le oferim posibilitatea să-și ia terenurile, iar ei, de fapt,  nu vin”, a precizat Vasile Șincariuc.
 
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"