NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Renato Usatîi a pus mâna pe baros și a demolat o construcție ilegală de la teatrul din Bălți

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a început lupta cu construcțiile ilegale din oraș. Edilul a luat barosul în mână și a mers să demoleze o anexă de la parterul Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Potrivit alesului local, construcția samavolnică știrbește din imaginea Naționalului Bălțean. 

Totul a început în anul 2008, când un agent economic cu permisiunea fostului director al teatrului și cea a Ministerului Culturii, a început să construiască ilegal un local de agrement. Primarul de Bălți a subliniat că, în anul 2013, prin falsificare de acte, agentul economic ar fi dorit să prelungească contractul de arendă.

Primul l-au aprobat la Ministerul Culturii, apoi fac un acord adițional, în care indică, că cifra 2013 se substituie cu cifra 2026, acesta fiind semnat între doamna Iepure și domnul Răcilă.Este decizia de judecată, din 2017 unde e scris clar, că  i-au amendat cu 7 mii de lei, iar construcția este ilegală, a menționat primarul de Bălți, Renato Usatîi.

În replică, fostul manager al Naționalului de la Bălți, Anatol Răcilă, respinge acuzațiile  lui Usatîi.

Nu s-a plătit niciun ban pe nimic, noi am făcut un contract pentru construcție. După finisare construcția, urma să fie dată în arendă. Construcția nu a fost aprobată de mine, dar de Ministerul Culturii, în persoana reprezentantului special Domnul Cherdevară, pe care Ministerul cel „hâtru” al Culturii l-au concediat și au ascuns actele, nu avem nimic. Îmi pare rău de primarul nostru, el nu e om prost, dar ascultă niște proști. Ce nu m-a întrebat pe mine ?  Eu doar am făcut contract cu Galina, ca să poată construi, în rest nimic nu am făcut. Aici sunt mofturi împuțite care nu trebuiau să fie, a spus fostul director al Teatrului „Vasile Alecsandri”, Anatolie Răcilă.

Agentul economic, Galina Iepure, care a inițait lucrările de construcție a localului, nu a fost de găsit pentru a comenta situația. Renato Usatîi menționează că are la activ permisiunea prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu din data de13 februarie.

– Ei nu au avut niciun drept să construiască, dar, oamenii, cu Doamne ajută, merg înainte. Dar, dumneavoastră, dacă ne-ați dat undă verde să folosim bulldozerul.
– Motorina pentru bulldozer din partea mea, a declarat prim-ministrul, Ion Chicu.
– O super, de mai mult, nu avem nevoie, a spus edilul de Bălți, Renato Usatîi.

Actualul director al „Teatrului Național din Bălți”, Vlad Slavian, a sesizat de nenumărate ori instituțiile de resort, pentru a demola contrucția, însă, fără rezultat.

Am făcut o solicitare la domnul primar, să mă ajute cu deșeurile acestei construcții ilegale, să facem un pic de curat. Am mai găsit niște pârghii legale și azi, într-o sfântă zi de vineri am pornit să demolăm această urâciune din fața teatrului, a precizat directorul teatrului „Vasile Alecsandri”, Vlad Slavian.

Bălțenii salută gestul îndrăzneț al primarului.

Nu era legală dacă au stricat-o. Dacă erau actele,o păstrau. Deci, ea nu trebuie. Aici oamenii se odihnesc, pentru ce ne trebuie nouă cantina aceasta?
Slava Domnului, bravo, pentru aceasta el este bravo și pentru că face ordine pe aici, tot e bravo. Și slava Domnului că este un bun stăpân al Bălțiului, nu era, dar acum este. Iată o să facă ordine pe aici, au spus bălțenii.

Noua clădire a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a fost  construită între anii 1978 și 1991. Inaugurarea festivă a naționalului a avut loc pe 19 mai 1991.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"