NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Renovată, casa părintească a poetului Adrian Păunescu din Copăceni a devenit muzeu

Casa regretatului poet român Adrian Păunescu din satul Copăceni, raionul Sângerei, a fost renovată și transformată într-un muzeu al literaturii române. Asta după ce, asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a cumpărat casa în care a locuit Păunescu. Aici, se vor păstra o parte din lucrurile care i-au aparținut, dar și volumele sale de poezie.

Casa a fost achiziționată de către Euroregiunea Siret-Prut-Nistru în data de 2 aprilie pentru suma de zece mii de euro. Planul casei este exact același în care s-a născut Adrian Păunescu. Adevărul e că nu am putut folosi materialele vechi pentru că, la momentul achiziționării, casa intrase aproape în pământ. Ea nu este gata, după cum știți, la capete vor fi pictate florile acelea care au făcut frumusețea casei, a declarat Ludmila Sfârloagă, vicepreședinta Consiliului Județean Prahova.

Mergeam pe aici în fiecare zi și mă durea sufletul pentru faptul că, casa în care s-a născut așa un poet mare era pe cale de dispariție, a spus Maria Bajura, președinta fundației „COPĂCENI-VDR”.

Valoarea lucrărilor se cifrează la peste 70 de mii de euro. În cele două odăi mici din casă se vor găsi leagănul în care a crescut Adrian Păunescu, dar și volumele sale de poezie. Pereții vor fi acoperiți cu fototapete reprezentative din viața și activitatea poetului.

O parte este casa veche pe care o mobilăm cu mobilă veche din 1940, inclusiv copaia în care a fost legănat Păunecu, care a fost găsită și o cameră care va prezenta opera lui poetică, jurnalistică și de militant pentru drepturile poporului român de pretutindeni a declarat Mircea Cosma, Director Executiv al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

În cei 67 de ani de viață, Adrian Păunescu a publicat peste 50 de cărți, în majoritate volume de versuri, care au fost editate într-un tiraj record de peste un milion de exemplare.

Există un singur om care a scris peste 300 de mii de versuri, este Adrian Păunescu. Fundația pe care o condus eu, Mihai Viteazu, a făcut un demers ca de anul viitor, Adrian Păunescu să fie scris în cartea recorsurilor lumii, a adăugat Mircea Cosma.

Casa muzeu urmează să fie deschisă pentru vizitatori la sfârșitul lunii iulie. În curte a fost amenajată o scenă unde vor fi organizate festivaluri de muzică și poezie.

Partea română a avut grijă să creeze toate condițiile, inclusiv această scenă, unde se vor desfășura concerte, festivalul „Galbenă Gutuie”care este principalul subiect ala acestei așezări, a spus Valeriu Rusu, șeful Secției Cultură, raionul Sîngerei.

Locuitorii din Copăceni speră că locuința lui Adrian Păunescu va deveni un adevărat centru cultural.

Este foarte bine că a fost renovată, aici era dezastru. S-a schimbat spre bine, s-a făcut scena, se vor organiza concerte.

Casa era veche, se surpa. Pentru așa om cred că se merită. Eu aveam un an-doi când ei trăiau acolo, au spus oamenii.

Adrian Păunescu a fost un poet, critic literar, eseist, director de reviste, autor publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român. S-a născut la  20 iulie 1943, Copăceni. Inima poetului a încetat să mai bată la 5 noiembrie 2010, la Spitalul Floreasca din București.
Deși s-a născut la Copăceni, Adrian Păunescu și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în localitatea Bârca din județul Dolj, România, acolo unde a plecat împreună cu familia.
 
 

5 Comentarii
  1. macar spune

    E foarte imbucurator publicatia acestui Mare succes a romanilor de pretutindeni !

  2. Raut spune

    Este foarte bine, că s-a ajuns la fapte reale şi nu s-a rămas doar la vorbe dulci.
    Adrian Păunescu este un geniu şi am avut fericita ocazie să trăiesc şi să ascult la radiou faimosul cenaclu FLACĂRA !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"