
Reabilitarea unui drum istoric din centrul orașului Ocnița a stârnit nemulțumirea localnicilor. Pavată în secolul al XIX-lea, strada Sindicatelor urma să fie reparată păstrându-i aspectul de odinioară, doar că drumarii au dat greș. Drumul a devenit impracticabil, iar autoritățile au fost nevoite să stopeze temporar lucrările din cauza neconformităților tehnice, depistate în caietul de sarcini.
,,Nu este confortabil să mergi pe acest pavaj. Acum nu arată rău drumul, dar să mergi nu e deloc practic, din cauza încălțămintei„, a spus o locuitoare a orașului.
Drumul istoric urma să fie reconstruit în a doua jumătate a anului 2022, însă lucrările au fost stopate în luna noiembrie din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Locuitorii orașului spun că ocolesc zona pentru că este aproape imposibil să mergi pe aici.
,,Ei, e ok. Nu mai sunt eu specialist, dar se vede că au adus un tractor, l-au pus așa și gata. De ce nu l-au făcut ca lumea, unul câte unul? Au adus un tractor, l-au presat și gata.”
,,A fost totul frumos, acum ce e asta? Și-au bătut joc pur și simplu. Când trec pe aici îmi lăcrimează ochii. Eu m-am născut în Ocnița, eu am văzut cum a fost acest drum. Strada trebuie să arate altfel, nu cum au făcut-o acum„, au spus alți locuitori ai orașului.
Lucrările de renovare a pavajalui de granit sunt parte a proiectului „Păstrăm trecutul pentru viitor”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR). Suma contractată pentru proiect este de peste 6 milioane de lei, din care s-a valorificat aproape 4,5 milioane. Din acești bani s-au efectuat lucrări și în parcul central. Primarul dă vina pe agentului economic care nu și-ar fi onorat obligațiunile.
,,Pavajul datează din 1893. El era înclinat. Ei nu s-au așteptat la așa bolovani mari. Ei credeau că acolo e piatră de douăzeci de centimetri pătrați, o pun și gata, dar când au scos totul, au decoperit niște pietre mai mici și mai mari. Pietrele trebuie înclinate, ca pavajul să poată avea un aspect întreg„, a menționat Victor Artamaniuc, primarul or. Ocnița.
Administrația orașului insistă ca cei 450 de metri de pavaj deja montați să fie să fie reinstalați corect, la fel ca și ceilalți aproape 2500 de metri care urmează să fie restaurați conform standardelor.
,,Se face stratul. Acesta se numește patul pentru granit. Se pune mai întâi un strat de pietriș, se compactează, apoi se pune nisip și pe nisip se bat pietre de granit. E un proces tehnologic„, a comunicat Marcel Gîrtopan, viceprimarul or. Ocnița.
,,Eu am spus, dacă ei nu fac în termen, eu îi atac în instanța de judecată. Până la 31 mai lucrările s-au prelungit. Lucrările nu s-au terminat și dânșii au extins termenul deja până la 31 mai„, a mai adăugat primarul orașului Ocnița, Victor Artamaniuc.
Reprezentanții companiei care efectuează lucrările de renovare ne-au declarat la telefon că proiectul nu corespunde caietului de sarcini. De vină ar fi chiar proiectantul, care nu a luat în calcul faptul că drumul este unul istoric.
,,Din start au fost informații eronate și așa a ieșit. Nu e clară mărimea granitului. Au fost informații că pietrele au aceeași mărime, dar, de facto, ele au dimensiuni diferite. Era scris că e pavaj prefabricat, dar nu este așa cum s-a scris. De aici au început problemele. Depinde ce va spune și proiectantul. El trebuie să spună părerea lui, iar dacă va fi necesar, termenul va fi prelungit. Nu știu ce va fi mai departe, noi singuri așteptăm decizia„, a comunicat la telefon Ion Pidvii, diriginte de șantier.
Potrivit Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR), lucrările vor fi reluate doar atunci când Institutul de Proiectări va veni cu o soluție, iar acest proces necesită timp.
,,Urmează instituția de proiectări să prezinte la APL, dar și nouă, soluția tehnică. Doar atunci când vom avea soluția tehnică, vom putea continua lucrările. Când o să avem soluția tehnică din partea Institutului de Proiectări, urmează ca grupul de lucru pe achiziție să se întrunească, să aprobe schimbările date și se semnează acord adițional la schimbările date, se dă undă verde de a executa lucrările mai departe„, a explicat Constantin Bandiu, Șef secție management integrat a proiectelor ADR Nord.
Potrivit autorităților, proiectul „Păstrăm trecutul pentru viitor” a fost implementat în proporție de 72%. În parcul central din Ocnița au fost instalate borduri, felinare și bănci, iar o acoperișul unei clădiri istorice a fost restaurat.
vreti drum istoric reabilitat cu periutza cu trei copeici? cind proiectantu e prost nici excavator nu trebu ))
[…] drum istoric, pavat în secolul al XIX-lea, din Ocnița, care urma să fie reparat cu păstrarea aspectului de odinioară, a devenit impracticabil. Aceasta pentru că drumarii au dat […]