NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Reținerea judecătorului din Bălți. De la birou până la spital

Ex-președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, reținut astăzi de mascați, locuiește într-o casă de lux cu două etaje din apropierea lacului orășenesc. Procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții în biroul de serviciu, în mijloace de transport, dar și în alte locații ce aparțin judecătorului.

Perchezițiile au început în această dimineață, la Curtea de Apel Bălți. Judecătorul Alexandru Gheorghieș este bănuit de îmbogățire ilicită și a fost reținut pentru 72 de ore.

Am înțeles că este acordul de la CSM referitor la pornirea unei cauze penale în privința domnului Gheorghieș”, a spus ION TALPĂ, Președintele Curții de Apel Bălți

Potrivit procurorilor, magistratul a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe, bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial veniturile de judecător. Aceste bunuri includ: 3 automobile luxoase, o casă de locuit, precum și alte imobile.

Dnul Gheorghieș ce v-au zis procurorii? –Mă bănuiesc în îmbogățire ilicită. –Este adevărat că v-ați îmbogățit ilicit? –Nu. Cum comentați acuzațiile? –Nicicum nu le comentez…Ce o să faceți mai departe? –O să contest.  –Deci dvs nu sunteți de acord? –Desigur că nu!-Care sunt argumentele dvs? –Că nu m-am îmbogățit ilicit și că nu dețin bogății”, a declarat ALEXANDRU GHEORGHIEȘ, judecător.

Într-un final, Alexandru Gheorghieș a acceptat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Judecătorul spune că este nevinovat și că locuința sa ar costa doar un million și trei sute de mii de lei.

Domnule Gheorghieș cum comentați acuzațiile? Până când, nu comentez nimic, nu cunosc nimic. Din ce bani ați procurat acest imobil luxos? Apartamentul l-am schimbat pe această casă nefinisată și am finisat-o. În ce an a fost acest lucru? În 2017-2018. – Care este prețul estimative al casei? Un million și 300 de mii”, a spus judecătorul.

Judecătorul reținut susține că aceste percheziții sunt doar o răzbunare.

Astfel, se pregătește o platformă pentru Adunarea Generală a Judecătorilor, pentru a mă intimida și pentru a astupa gura celorlalți judecători, care au intenția de a participa în Consiliul Superior al Magistraturii. Este evident. Eu am participat la adunarea judecătorilor din septembrie 2019 și asta este doar o răzbunare”, a adăugat Alexandru Gheorghieș.

În timpul perchezițiilor în casa de lux a judecătorului, Alexandru Gheorghieș a acuzat probleme de sănătate și a solicitat intervenția unei ambulanțe.

 Tot astăzi a fost reținut și Ghenadie Sîrbu, seful serviciului aprovizionare tehnico-materială a Curții de Apel Bălți. Perchezii au avut loc și la el acasă.

Cum comentați acuzațiile care vă sunt aduse? False? Cum motivați că sunt false? Nu știu, nu am nicio îmbogățire ilicită și recunosc asta în fața la toți”, a declarat Ghenadie Sîrbu.

Ex-procurorul, actual angajat al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Eugeniu Rurac participă la descinderile de la Bălți. Potrivit responsabililor de la SIS, Rurac, care este conducătorul Direcției anticorupție și Integritate din cadrul SIS, acordă suport operativ procurorilor anticorupție pe cazul în care este vizat judecătorul Alexandru Gheorghieș.

Domnul Gherghieș are calitate specială de subiect a infracțiunii, iar domnul Sîrbu Ghenadie este complice. Adică, prin acțiunile sale el a contribuit, a favorizat, a înlesnit pe Gheorghieș să săvârșească acțiunea de îmbogățire ilicită…Urmează să se efectueze alte acțiuni de urmărire penală cu participarea acestora. La momentul actual li se oferă dreptul la apărare persoanelor vizate în anchetă pentru a beneficia de consultanță cu apărătorii acestora cu toate îndeplinătatea dreptului la apărare„, a declarat PETRU IARMALIUC, procuror.

Alexandru Gheorghieș riscă amendă de până la jumătate de milion de lei sau închisoare de până la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Se incriminează îmbogățire ilicită. Acum au fost efectuate doar pecheziții, așa că la moment n-avem ce să vă spunem altceva. Dumnealui pledează nevinovat și o să încerce prin metode legale să-și demonstreze nevinovăția”, a spus Sergiu Moraru, avocatul lui Alexandru Gheorghieș.

Amintim că Alexandru Gheorghieș, fost președinte al Curții de Apel Bălți timp de opt ani, activează în sistemul judecătoresc din 2002. În perioada 2006 – 2012 a fost președinte al Judecătoriei raionului Glodeni, iar în 2012, la scurt timp după ce a fost promovat la Curtea de Apel Bălți, a fost ales președinte al instanței. În noiembrie 2017 a fost ales membru al CSM, însă la mai puțin de un an de la numire, în octombrie 2018, a renunțat la mandat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"