NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Retrospectiva anului 2021/ Nicolai Coșeru: „Istoria reține doar evenimentele și oamenii mari”

Salut! Sunt Nicolai Coșeru, jurnalist la portalul de știri NordNews.md. Pentru mine, 2021 a fost un an cu împliniri, dar și cu eforturi și greutăți. Dacă ar fi, totuși, să-l caracterizez în două cuvinte, acestea ar fi „Europa” și „alegeri”. Pe final de 2021, vă propun o retrospectivă a evenimentelor care s-au desfășurat pe parcursul acestui an. Să le luăm pe rând.


La 10 februarie, după un an de la crima de la Dușmani, atunci când un tănăr de 26 de ani și-a înjunghiat mortal unchiul, iar mătușii i-a provocat leziuni corporale grave, ucigașul a fost condamnat la 21 de ani de pușcărie.

Tot în luna februarie, Victor Rolinschi, primarul socialist din satul Braniște, raionul Râșcani a fost acuzat de intimidare în adresa unei profesoare de la gimnaziul din localitate. Alesul local a negat acuzațiile și a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor într-un mod grosolan.

Reporter: Dumneavoastră nu ați fost la locul de muncă.

Victor Rolinschi: Măi, știi ce?! Hai nu mă za*bi, am fost sau nu am fost, acestea sunt chestiile mele. Am terminat discuția.

Iar în luna martie, chiar în prima vinere a Postului Mare, Sergiu Fîntîna a fost prins iarăși băut la volanul automobilului de serviciu. După verificarea actelor și refuzul de a trece etilometria pe loc, președintele raionului Fălești a fost condus de polițiști la Spitalul Clinic Bălți, unde i-au fost prelevate probele biologice.

Polițistul de patrulare: Prezentați, vă rog, actele la control, permisul de conducere și pașapotul tehnic.

Sergiu Fîntînă: Ce caută ei aici, ce-i cu asta?

Polițistul:  Verificăm șoferii care sunt în stare de ebrietate. Dvs ați consumat băuturi spirtoase?

Sergiu Fîntînă: Nu, nu am consumat.

Polițist: Sunteți gată să treceți testul alcooscopic?

Sergiu Fîntînă: Da… putem să mergem de exemplu la…

Polițist: La spital?

Sergiu Fîntînă: Da, la spital.”

Pe 17 mai, 1200 de tone de motorină donate de România agricultorilor din Republica Moldova au ajuns în țară. Cisternele cu diesel de cea mai înaltă calitate au fost recepționate la un depozit petrolier din orașul Ocnița, în prezența reprezentaților guvernului R. Moldova și al României, iar ulterior, distribuite agriculturilor afectați de seceta din anul 2020.

„Prin acțiunea de astăzi, România dovedește încă odată responstabilitate, angajament și faptul că în R. Moldova face ceea ce promite”, a declarat Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova.

Iar pe 22 mai, municipiul Bălți a împlinit 600 de ani de la prima atestare documentară. Cu această ocazie, studenți, elevi, profesori, dansatori, sportivi, artiști și angajați ai instituțiilor municipale au defilat de Hramul Orașului.

La trei zile distanță, membrii conducerii de vârf a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, în frunte cu liderul formațiunii, Igor Dodon și-au dat întâlnire la moșia unui deputat din satul Brăviceni, raionul Orhei. Atunci, unii aleși ai poporului au fost deranjați de prezența jurnaliștilor.

Grație Uniunii Europene, mai multe grădinițe și licee din nordul țării au fust renovate și eficientizate energetic.

Iar în luna iunie, portalul de știri nordnews.md a realizat un șir de interviuri cu ambasadorii statelor membre ale UE din Republica Moldova. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte precum atractivitatea țării noastre pentru piața Uniunii Europene, fenomenul corupției, dar și de ce europenii investesc în dezvoltarea socio-economică a țării noastre.

Luna iulie a fost cu adevărat fierbinte pentru jurnaliștii NORDNEWS.md. În cadrul întâlnirii dintre Igor Dodon și locuitorii din Bălți, echipa de filmare a portalului nostru de știri a fost luată pe sus, în sensul direct al cuvântului, de simpatizanții Partidului Socialiștilor din R. Moldova. Mai mult, deputatul socialist Alexandr Nesterovschi a declarat că a aplicat forța fizică frumos și că își va schimba comportamentul.

Reporter: De ce m-ați împins? De ce m-ați bruscat?

Alexandr Nesterovschi: Am făcut-o frumos.

Reporter: M-ați bruscat frumos?

Alexandr Nesterovschi:  Bruscat? Ce înseamnă acest cuvânt? A impinge? Da, te-am împins, dar gingaș.

Pe 11 iulie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate. Aproape un milion jumătate de oameni s-au prezentat la urnele de vot. În urma scrutinului, Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32, iar Partidul Politic Șor – șase.

A urmat Festivalul Covorului și Portului Național, desfășurat în satul Mihăileni din raionul Rîșcani, dar și construcția unui zimbru din lemn de stejar, cu o înălțime de peste cinci metri înălțime, șapte metri lățime și cu o greutate de peste patru tone.

În septembrie, o aeronavă ucraineană, implicată în contrabanda cu țigări în România a fost reținută la Briceni. Avionul a aterizat pe o pistă improvizată, unde urma să se alimenteze suplimentar cu cherosen, pentru a ajunge în țara vecină.

Iar la finele anului 2021, bălțenii și-au votat primarul. După săptămâni bune de campanie electorală, dezbateri și ședinte de judecată, pe 19 decembrie, cu votul a doar 7148 de bălțeni, candidatul independent, Nicolai Grigorișin devine primar de Bălți pe o perioadă de doi ani.

Istoria reține doar evenimentele și oamenii mari, însă viața fiecăruia dintre noi e alcătuită din faptele și emoțiile pe care le trăim în fiecare zi. Și orice întâmplare, oricât de banală ar fi ea, dă un rost existenței noastre. Primiți-le așa cum sunt și încercați să vă bucurați de toate! Să trăiți și să-nfloriți! La Mulți Ani!”, a conchis Nicolai Coșeru, reporter NordNews.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"