NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Retrospectiva anului 2021 prin ochii Tomei Pan

Salut. Mă numesc Toma și sunt reporteră la portalul de știri NordNews.md. Anul 2021 a fost pentru mine un colaj de idei, evenimente, oameni, locuri și emoții. 

În prima zi de lucru am participat la premiera Campionatului Național la Kaiac-Canoe între seniori și veterani la Bălți. Totodată, am realizat un reportaj despre importanța vaccinării împotriva COVID-19.

„Vreau să remarc faptul, că din 202 pacienți, care fac tratamentul astăzi în Spitalului Clinic Bălți cu Covid, 99,99% dintre ei nu sunt vaccinați”, susține Ala Condrea, vicedirectoarea Spitalului Clinic Bălți.

Apoi, mi-au atras atenția pistele pentru bicicliști, care au fost promise bălțenilor mai bine de un an. În urma documentării subiectului, am aflat că benzile roșii de pe trotuarele din centrul orașului sunt, de fapt, doar pentru decor. Astfel, se pare, a fost rezolvată problema pistelor care nu au fost executate conform standardelor europene.

Pe urmă am descoperit seringi, fiole și ambalaje de preparate psihotrope în stația centrală din Bălți. Acolo își dădeau întâlnire consumatorii de droguri. În urma reportajului nostru, voluntarii unui centru social au salubrizat zona cu pricina.

Iar de întâi septembrie am vizitat unicul liceu privat din Bălți, unde elevii sunt antrenați în diferite activități extracuriculare.

Am fost și la Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Fălești pe peretele căruia a apărut o pictură murală. „Se poate și altfel. Fără stereotipuri!”. Acesta este sloganul campaniei de sensibilizare, menirea căreia este să contribuie la combaterea stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen.

Tot în septembrie am admirat stațiile publice din Fălești, pictate de voluntarii pasionați de artă.

I-am vizitat pe Vasilică și pe Alex, împreună cu „Echipa Mobilă” din raionul Glodeni, mai mulți specialiști care ajută familiile cu persoane cu nevoi speciale.

Am participat la orele de informare rutieră a elevilor dintr-un liceu din Bălți, împreună cu polițiștii și cu Tyson, câinele dresat să adulmece urma hoților, dar și a substanțelor interzise.

Am realizat un long-read despre profesorii de matematică, care, din nefericire, sunt pe cale de dispariție, din cauza faptului că tinerii nu mai sunt tentați de domeniul pedagogic, mai ales când vine vorba de științele exacte. Instituțiile de învățământ se confruntă cu un deficit mare de cadre didactice. Am aflat poveștile mai multor profesori din nordul țării și am scos la iveală niște statistici care dau de gândit.

„Cine din voi în viitor va deveni profesor de matematică? Sau cine dorește măcar să fie profesor de matematică? Nimeni?”, întreabă Alexandru Didenco, student în anul II la matematică şi informatică și profesor de matematică la Gimnaziul din Singureni.

„Prea multă muncă”, susține o elevă.

„Eu nu pot să explic fiecărui elev ce nu înțelege”, explică o altă elevă.

„Ce ne așteaptă în viitor? Sincer? Va fi dificil”, spune Tatiana Rotari, lector universitar la catedra Matematică şi Informatică, USARB.

Iar fără matematică vom rămâne și fără ingineri, fără medici, fără arhitecți, fără mulți cei de care are nevoie o societate sănătoasă.

Apoi, ca o mică alinare, ne-am bucurat pentru câștigătorii concursului „Pedagogul anului”. Trei profesori din Bălți s-au ales cu locuri de frunte la nivel național, iar alți șase au câștigat concursul local.

Am vizitat Târgul de produse ECO din Bălți unde și-au dat întâlnire mai mulți producători autohtoni, aducând cu ei uleiuri naturale, ceaiuri, fructe, biscuiți de casă, veselă din lemn făcută manual.

Am fost și la Secția Covid a Spitalului Clinic din Bălți unde problema cea mare este insuficiența cadrelor medicale și refuzul oamenilor de a se vaccina împotriva coronavirusului.

Ne-am bucurat pentru locuitorii Drochiei, care, mai nou, beneficiază de servicii de aprovizionare cu apă potabilă de calitate, datorită suportului Uniunii Europene.

Am avut parte de Festivalul „Zilele filmului Românesc”, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, unde au fost proiectate trei filme, două dintre care au fost premiate la Moscova.

Am reflectat campania electorală de la Bălți, Cupcini și Hlinaia.

Am admirat micii pictori din Fălești care au scris pe gardul unui liceu versuri din poezia „Glossă” de Mihai Eminescu, și le-au presărat cu desene, ca să bucure trecătorii.

Au fost însă și evenimente mai puțin plăcute, cum ar fi sinuciderile. Din cele 681 de tentative de suicid din acest an, 66 au fost săvârșite de minori.

Am mai constatat că primăriile din nordul Republicii Moldova riscă să rămână fără angajați. Salariile mici nu sunt deloc atractive, mai ales pentru tinerii de la sate, care tind spre urbe.

Am realizat un reportaj informativ despre comunitatea LGBT din Republica Moldova, ce conține poveștile mai multor persoane, condamnate de societatea noastră, doar pentru că iubesc diferit.

„Foarte mult subiectul se aduce în prim plan, se dezbate și se folosește în jocuri murdare în lupta pentru putere”, povestește Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații „GENDERDOC-M”.

„Deseori persoane din comunitatea LGBT întâlnesc situații de violență, de discriminare, în primul rând, în familie”, spune Lina Vrabii, șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „ATIS” din Bălți.

„Cum arată ultima noastră cercetare, foarte mulți oameni afirmă că ei nu cunosc nicio persoană LGBT și asta, desigur, este greșit. În realitate, oamenii, pur și simplu, se tem să povestească despre orientarea lor sexuală sau identitatea de gen”, susține Paula Cerescu, coordonatoarea Programului Dezvoltarea Comunităţii LGBT la „GENDERDOC-M”.

„Ia timp, dar văd, totuși, pași spre toleranță și acceptare. Și mă gândesc, dacă să zic de termeni, vreo 20-25 de ani și o să fim într-un loc mai bun”, spune Mihaela, o tânără din comunitatea LGBT.

Apoi am participat împreună cu tinerii din Sireți, raionul Strășeni, la salubrizarea satului. Cei peste 50 de voluntari au reușit să adune zeci de saci cu gunoi.

Am fost martori la un protest, stârnit de plasarea în arest la domiciliu al unui bănuit, în cazul omorului celor doi tineri din Bălți.

Am participat și la demolarea unei construcții ilegale, ridicate printre blocurile din Bălți.

Am asistat la transformarea unei clădiri vechi și dărăpănate din satul Egorovca, raionul Fălești, într-un sector de poliție modern. La eveniment a fost prezentă Ministra de Interne, Ana Revenco, care le-a dat de înțeles polițiștilor că trebuie să fie mai deschiși cu presa.

Și, desigur, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, am realizat un șir de reportaje despre brazi, jucării, sănii, cadouri, dar și despre Moș Crăciun care abia sosise în țară împreună cu Crăciunița. Totodată, am filmat și Orășelul de Crăciun din centrul Bălțiului, unde oamenii s-au răsfățat cu vin fiert și dulciuri.

Cu bune și mai puțin bune, anul 2021 a trecut. Să-l întâmpinăm cu gânduri pozitive pe cel care vine, și să ne bucurăm de lucruri frumoase, atâtea, câte or fi…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"