VIDEO | Retrospectiva celor mai importante momente ale anului 2019 în mun. Bălți

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pentru municipiul Bălți, anul 2019 a fost pe alocuri agitat, imprevizibil, cu vești bune și rele. Redacția NordNews a trecut în revistă cele mai importante evenimente care au marcat capitala de nord a Republicii Moldova pe parcursul anului curent. Să le luăm pe rând…


1

În urma scrutinului parlamentar din 24 februarie, orașul Bălți se alege cu patru reprezentați în Parlamentul R. Moldova. Este vorba despre Alexandr Nesterovschi (PSRM), Arina Spătaru (ACUM), Alexandr Usatîi (PSRM) și Vladimir Vitiuc (PDM). Alexandr Nesterovschi a candidat și la funcția de primar de Bălți.

2

La începutul lunii iune, postul de televiziune local BTV își sistează temporar activitatea, la solicitarea fondatorului. În mai puțin de două luni, televiziunea se redeschide, odată cu revenirea lui Renato Usatîi, președintele formațiunii politice Partidul Nostru, care, potrivit unor înregistrări video făcute publice pe internet, ar fi finanțatorul postului local de televiziune.

3

La sfârșitul lunii iunie, fondatorul companiei de salubrizare Salubrity Solutions, Dumitru Rusnac, sparge tăcerea. Acesta declară pentru NordNews despre cum Vladimir Vitiuc, ex-președintele Parlamentului, deputat din partea Partidului Democrat, controlează deja de 15 ani, din umbra, municipiul Bălți.

4

În luna iulie, colonelul de poliție Oleg Cojocari și-a anunțat demisia din funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Bălți, la doar opt luni de la numirea sa în acest post. Cojocari spunea că a fost obligat de noua conducere a Ministerului Afacerilor Interne să renunțe la funcție. Oleg Cojocari a declara atunci că i s-a spus deschis la Ministerul de Interne că trebuie să plece din motiv că este fratele lui Valeriu Cojocari, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale, care este incomod guvernării.

5

La sfârșitul lunii august, Televiziunea Nordului (TVN) din Bălți, care s-a lansat pe piață în aprilie 2018, își sistează activitatea. TVN a obținut licența pe 24 aprilie 2018 și a fost prima televiziune cu un format generalist, care a reflectat în buletinele de știri evenimentele din 11 raioane din regiunea de nord a țării.

6

După patru ani de așteptare, bustul regretatului actor de teatru şi cinema, Mihai Volontir, a fost dezvelit în ziua de 29 august, pe Aleea Clasicilor din Bălți. Lucrările au fost tărăgănate din lipsă de bani. Autoritățile nu au putut identifica resurse pentru a ridica bustul și nici monumentul promis de Renato Usatîi. Bustului lui Mihai Volontir a fost construit cu suportul unor sponsori.

7

La începutul lunii octombrie, la Bălți este inaugurat havuzul din centru orașului. Mai mulți locuitori, dar și politicieni locali s-au arătat atunci deranjați de cum arată construcția, care promitea să fie o adevărată capodoperă arhitecturală. Construcția havuzului a costat bugetul municipal 3 milioane de lei. Deși au fost propuse diferite proiecte, chiar și un havuz muzical, construcția a rămas neschimbată.

8

După alegerile locale generale din 20 octombrie curent, Renato Usatîi revine la cârma primăriei de Bălți. Acesta câștigă detașat alegerile, cu un scor de peste 63 la sută din voturi. Pe locul doi s-a clasat Alexandr Nesterovschi, candidatul PSRM, care a acumulat peste 15 la sută, iar pe locul trei candidatul Blocului Politic „ACUM”, Boris Marcoci – aproape 9%.

9

La 28 octombrie, Austria își întărește prezența în Republica Moldova prin deschiderea Consulatului la Bălți. De fapt, a fost o redeschidere, în contextul în care, acum 150 de ani, la Bălți a existat un Consulat al Austriei.

10

La începutul lunii noiembrie, la Bălţi a început să funcţioneze cea mai modernă centrală electrică de termoficare din Republica Moldova. Vechea centrală CET Nord funcţionează acum în baza unei tehnologii noi cu un randament de patru ori mai mare si la un preţ mai mic. Modernizarea obiectivului a costat peste 10 milioane de euro, bani oferiți de parteneri europeni.
Obiectivul asigură energie termică pentru mai bine de jumătate din populaţia municipiului Bălţi.

11

La începutul lunii decembrie, mai multe mame din Bălți au deschis primul centru de servicii gratuite pentru copiii cu autism din nordul Republicii Moldova. Aici, copiii beneficiază de asistență din partea pedagogilor specializați, psihologilor, logopezilor și medicilor terapeuți. Centrul a fost deschis cu suportul mai multor organizații, agenți economici și voluntari din Marea Britanie.

 

leave a reply