NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Revin acasă, de sărbători. Circa 1000 de moldoveni traversează zilnic frontiera de la Costești  

Moldovenii care muncesc peste hotare revin, de sărbători, acasă, pentru a fi alături de cei dragi. În această perioadă, la Punctul Vamal Costești, fluxul de oameni s-a dublat. Zilnic, frontiera este traversată de aproximativ 1000 de cetățeni ai Republicii Moldova. Țările din care vin cei mai mulți concetățeni de-a noștri sunt Franța, Germania, Spania, Cehia.

Victor Sochircă este originar din Soroca. A circulat cu automobilul tocmai 2500 km, din Franța până în Moldova. Părinții și buneii încă nu știu că în câteva ore Victor urmează să le bată la ușă. Tânărul spune că își vizitează rudele o dată în an, pentru ca să le fie alături măcar la sărbătorile de iarnă. 

,,Din Franța vinDa, sunt de 13 ani acolo deja, sunt stabil acolo. Părinții, buneiii, am venit să le fac o surpriză de sărbători că ei nu știu că eu vinE foarte important să sărbătorim împreună, mai ales cât sunt părinții în viață. Recomand la toată lumea să vină, să se vaccineze în primul rând ”, ne-a spus Victor.

,,Sărbătorile vin cu flux puțin mai crescut. După statististică timp de 24 de ore în jur de 700 – 1000 de persoane iar mijloace de transport în jur de 200- 300 de mijloace.”, a spus  MARIN UCRAINEȚ, angajat al Sectorului Poliţiei de Frontieră „Costești” al DR Nord

Iar cei care nu pot reveni acasă, de sărbători, transmit colete cu tot felul de bunătățuri, pentru ca măcar așa să-i bucure pe oamenii dragi.

,,În mare parte, sunt așteptați la ieșirea din cadrul Postului Vamal. Sunt așteptați de obicei de rude, părinți, fii și feciori. În coletele transmise sunt în marea majoritate dulciuri, produse alimentare sau tehnică de uz casnic în limitele cadrului legal.”, a spus  ION LUNGU, angajat al Postului Vamal „Costești”

Domnul Mandalac, din satul Pârjota, raionul Râșcani, a venit acasă din Germania pentru a-și revedea casa părintească, deși pe acolo demult nu a călcat picior de om. Familia lor s-a împrăștiat prin toată lumea. Bărbatul a venit acum acasă, pentru că acestea sunt unicele zile din an când poate să facă ordine prin casă și în ograda unde a copilărit.

,,Da, de sărbători acasă am venitCu munca sunt de vreo 5 ani. Să văd casă, că e plină de buruiene și trebuie să mă duc să le prășesc.”, a spus bărbatul.

Pe acest bărbat îl așteaptă acasă mama soacră. El spune că atâta timp cât aceasta va fi în viață, va reveni în Moldova, ca să întâlnească Anul Nou alături de ea.

,,Am venit să sărbătorim, da. Cât mai avem la cine veni, am venit să sărbătorimVenim de la Alba Iulia, de la Sibiu și Alba IuliaDa, ne așteaptă mama soacră”, ne-a spus bărbatul.

Sunt și din cei care se întorc pentru a-și aduce părinții, care au sărbătorit Crăciunul peste hotare. Din cauza serviciului, nu vor putea să întâlnească Anul Nou împreună.

,,O aduc pe mama mea. Am petrecut sărbătorile de iarnă, mai exact, am petrecut Crăciunul acasă, la Suceava, iar acum venim în R. Moldova. Ne plac sărbătorileNu, mă întorc înapoi, că …. situația este așa că trebuie să fiu înapoi”, a spus bărbatul.

,,Super!  La cel mai înalt nivel.”, a spus bărbatul revenit de peste hotare.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în ultimele cinci zile, aproape 145 de mii de moldoveni au intrat în ţară.

1 Comentariu
  1. […] Moldovenii care muncesc peste hotare revin, de sărbători, acasă, pentru a fi alături de cei dragi. În această perioadă, la Punctul Vamal Costești, fluxul de oameni s-a dublat. Zilnic, frontiera este traversată de aproximativ 1000 de cetățeni ai Republicii Moldova. Țările din care vin cei mai mulți concetățeni de-a noștri sunt Franța, Germania, Spania, Cehia, relatează Nord-News.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"