NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Riscă să rămână cu cireșele nevândute. Un agricultor din mun. Bălți așteaptă ca statul să acționeze

Sezonul cireșelor se încheie, iar producătorii se plâng că nu au unde să-și vândă marfa. Este cazul lui Alexandr Porohnia din satul Sadovoe, municipiul Bălți, pentru care cireșele sunt o importantă sursă de venit. În acest an, bărbatul riscă să arunce fructele la groapa de gunoi, așa că nu-și va recupera nici măcar investițiile, care se ridică la zeci de mii de lei.

,,Roada este foarte bună dar, din păcate nu avem piață de desfacere. Mai întâi de toate a fost pandemia, după care a început acest război.  Avem cireșe dar, nu avem unde le vinde”, a spus Alexandr Porohnia, agricultor.

Agricultorul își vinde marfa doar unui singur agent economic din Bălți. Iar pentru că vânzările au scăzut, tone de cireșe vor ajunge doar mâncare pentru viermi. Bărbatul crede că afacerea i-a fost afectată de război, pandemie și criza economică care i-a luat pe nepregătite.

,,Înainte de pandemie, putem vindea un kg de cireșe cu 20 de lei, acum vând un kg de cireșe cu 7-8 lei. Cheltuielile sunt enorme”, a mai spus agricultor.

,,Toate cireșele înainte se exportau spre Rusia, acum, toate cireșele sunt aduse la piață. La piață vreo 30 de vânzători vând cireșe. Zilnic, vreo 500-600 de oameni aduc cireșe la piața, unde să o mai pui?  Pleci la piață și vezi doar cireșe, cireșe, cireșe, cireșe”, a mai spus agricultorul.

Alexandr spune că toate cheltuielile pentru îngrijirea și întreținerea livezii s-au dublat.

,,Până la război o ampulă costa 6 lei, acum costă 30 lei. Să prelucrezi iarba înainte costa 250 lei, acum 480 lei. Producția o vinzi însă pe bănuți. Îmi este jale să o las așa. Am crescut-o atât de mult și să o las așa? Nu aș vrea”, a spus Alexandr Porohnia, agricultor.

Agricultorul speră că statul va depune efort pentru a crea mai multe piețe de desfacere, de altfel, producătorii autohtoni vor renunța la afacerile neprofitabile.

,,Vreau ca statul să se gândească la oameni. Să nu umble doar cu gențile subsuoară. Să nu lupte unul împotriva la celălalt. Să inventeze ceva ca să avem piață de desfacere”, Alexandr Porohnia, agricultor.

Pe acest bărbat l-am întâlnit la taraba de la marginea satului, unde vinde cireșe încă din luna mai.

,,Nu avem unde să dăm cireșele. Înainte mai veneau și luau, dar acum mulți copaci stau plin cu roadă și se strică tot.  Dăm la găini, la rațe”, a spus bărbatul.

Bărbatul are o pensie de aproape 1800 de lei. Uneori este nevoit să stea până seara pentru a vinde măcar câteva kilograme de cireșe.

,,Uneori stau și până la 5 și până la 6 seara. Stau de dimineață aici și nu am vândut încă mult, dar deja mi-e foame. Eu abia am vândut câteva kilograme.  Mai pe scurt, e slută treaba”, a mai adăugat bărbatul.

Și această femeie cu greu reușește să își vândă producția.

,,Am un copac tânăr, am vândut doar două căldări de cireșe.  Foarte rău cumpără oamenii cireșe. Pentru a vinde aceste căldări, am stat o zi întreagă aici”, a spus femeia.

Unii țărani își aduc marfa la Bălți, în speranța că vor avea mai mulți cumpărători.

,,Nicăieri. Stau pe copaci și se strică pentru că nu ai unde le da. Copaci sunt mulți și nu avem unde le da, stau pe deal și se strică.  Nici nu face să creștem cireșe pentru că e puțin. Pensia e mică și nu ai cu ce se te întreții”, a spus femeia.

Un kg de cireșe costă în medie 10 lei. Oamenii cred că este un preț justificat.

,,Este un preț normal. E un lucru manual. Pentru a strânge un kilogram de cireșe trebuie să muncești mult

,,Am cumpărat ultimele cireșe, jumătate kilogram cu 7 lei și 50 de bani”, au spus oamenii.

Amintim că fermierii din R. Moldova vor ieşi mâine la protest. Asociaţia Forţa Fermierilor anunţă că şedinţa de lucru cu preşedintele comisiei parlamentare pentru agricultură şi industrie alimentară nu s-a soldat cu niciun rezultat, iar premierul Natalia Gavriliţa „nu a găsit timp să discute cu reprezentanţii organizaţiei”.

3 Comentarii
  1. […] Sezonul cireșelor se încheie, iar producătorii se plâng că nu au unde să-și vândă marfa. Este cazul lui Alexandr Porohnia din satul Sadovoe, municipiul Bălți, pentru care cireșele sunt o importantă sursă de venit. În acest an, bărbatul riscă să arunce fructele la groapa de gunoi, așa că nu-și va recupera nici măcar investițiile, care se ridică la zeci de mii de lei, transmite Nordnews.md. […]

  2. […] Pentru Alexandr Porohnia din satul Sadovoe, municipiul Bălți, cireșele sunt o importantă sursă de venit. În acest an, el riscă să arunce fructele la groapa de gunoi și nici măcar nu-și va recupera investițiile, care se ridică la câteva zeci de mii de lei, relatează NordNews.md. […]

  3. margo spune

    ”Să inventeze ceva ca să avem piață de desfacere” – mai mare prostie rar am citit… ce sa inventeze statul? alta rusie? exporta el pana acum 10 galeti de cirese in rusia? si acum sta cu galetile in drum?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"