
Aproape 61 de milioane de lei. Atât a costat reconstrucția apeductului din Edineț care va asigura cu apă potabilă peste 18 mii de locuitori din municipiu. Astăzi, proiectul susținut financiar de Uniunea Europeană a fost inaugurat în prezența Ambasadorului UE în țara noastră, a reprezentanților GIZ Moldova, dar și a cabinetului de miniștri, care au organizat o ședință în teritoriu.
,,Vă felicit cu această realizare, în primul rând celor de aici, care au lucrat la realizarea proiectului. Mulțumim Uniunii Europene și Guvernului Germaniei pentru tot suportul”, a declarat premierul R. Moldova, Natalia Gavrilița.
Până la reparație, locuitorii consumau apă în două cu rugină, iar pierderile în rețea ajungeau la 70%.
,,Greu a fost. Consumam apă din fântână. Acolo, în fântână este mai mult calcar și se fac depuneri”, a povestit Venedict Ceban, localnic.
Cu suportul Uniunii Europene, în Edineț au fost reabilitați 34 de kilometri de apeduct. Iar în curând, vor începe și lucrările de construcție a unei stații de tratare a apei.
,,Toate materialele care au fost utilizate în cadrul acestui proiect au fost supuse unor verificări riguroase din partea donatorilor, în special ce ține de protecția mediului și a certificării acestora. Au fost incluse niște certificate sanitare obligatorii atât din partea UE, cât și a autorităților locale”, a spus Andrei Meriacre, șef-șantier.
Proiectul implementat de ADR Nord și GIZ Moldova este de peste 60 de milioane de lei, dintre care aproape 53 de milioane reprezintă grantul oferit de UE, iar alte 8 milioane sunt contribuția primăriei locale.
,,Este încă un pas mic al R. Moldova spre Uniunea Europeană. UE are cerințe stricte la capitolul calitatea apei. Dacă implementați asemenea proiecte, înseamnă că vă apropiați cu încă un pas de UE”, a declarat Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.
,,Germania ajută activ Republica Moldova în sectorul de aprovizionare cu apă. A contribuit și la acest proiect, susținând Apă-Canal Edineț. Mai avem proiecte asemănătoare în Moldova, în centru și la sud”, a spus Steffen Lohmann, co-șeful pe cooperare din cadrul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova.
,,Astfel de proiecte importante finanțate de Uniunea Europeană sunt cinci la număr în Regiunea de Dezvoltare Nord, dintre care trei sunt despre aprovizionarea cu apă, în municipiul Edineț, orașul Drochia și Fălești și două în eficiență energetică. Toate sunt aproape finalizate”, a menționat Maria Prisacari, director ADR Nord.
Construcția apeductului din Edineț a început în data de 29 noiembrie 2021, după semnarea contractelor dintre reprezentanții primăriei municipiului Edineț și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord.
[…] Aproape 61 de milioane de lei. Atât a costat reconstrucția apeductului din Edineț care va asigura cu apă potabilă peste 18 mii de locuitori din municipiu. Astăzi, proiectul susținut financiar de Uniunea Europeană a fost inaugurat în prezența Ambasadorului UE în țara noastră, a reprezentanților GIZ Moldova, dar și a cabinetului de miniștri, care au organizat o ședință în teritoriu, relatează NordNews.md. […]
Casa de Cultură Edineț
Lansarea noului apeduct
-Oare așa e situația cu apa de la Edineț cum o spune domn Primar sau d-l Țurcanu(Partidul Nostru)?????
În primul da suntem mulțumiți că se atrage atenția acestei probleme,suntem mulțumiți partenerilor externi care investesc mulți bani în astfel de proiecte în folosul cetățenilor…Dar…….:
1)Acest proiect nu este finalizat,merg lucrări….
2)Aceste lucrări nici cum nu au influențat pe calitatea apei,si nu are de unde fiindcă e o extindere a rețelei si apa cum vine direct din lac așa si vine,fără a fi filtrată sau prelucrată cumva.
3)Aceste lucrări nu au influențat nici cum la tariful care este printre cel mai mare pe Moldova…Interesant de ce????Dacă să mărit cu 18.000 de contractați la apă,si sau înlăturat o mulțime de persoane conectate ilegal,s-a schimbat o porțiune de conductă ce a adus toate aceste la micșorarea majoră pierderilor…
Acum pierderile sau micșorat,veniturile au crescut dar prețul rămîne neschimbat,cu tarif printre cel mai scump pe Moldova,pentru apa ce nu se încadrează nici în normele apei tehnice,ce înseamnă că este dăunătoare și nu spoate de folosit în igienă sau mai ales în alimentare!!!!!
Oare să se propus un păhar de apă din robinet să consume domnul Țurcan sau domnul primar,aveau să-l consume????
Arunci pentru ce mint și duc cetățenii în eroare???Sau ei duc în eroare oaspeții care nu cunosc realitatea,mai ales partenerii externi….🥲
Duc în eroare și autoritățile centrale și oaspeții de peste hotare…
Persoanele din imagini sunt serviți cu apă din fîntînă ci nu din conducta de apa centrală,Edinețul nu are apă potabilă !!!!!Nu duceți cetățenii în eroare,nu are stație de filtrare,apa din lacul Hirideuca vine direct în robinetele cetățenilor,și nu se încadrează nici în normele apei tehnice,ceia ce înseamnă că nu se poate folosi în alimentare sau pentru igienă…