NordNews
Avem ce spune

VIDEO | România crește. Lunar, 4 mii de basarabeni depun jurământul la Consulatul României la Bălți

Deși este sâmbătă, sute de oameni au venit astăzi la Consulatul General al României la Bălți pentru a jura credință statului român. Aceștia au ieșit fericiți de faptul că vor putea face studii și călători peste hotare fără impetimente sau să-și găsească un loc de muncă bine plătit în Uniunea Europeană.

,,Eu am studiat în România și am nevoie pentru a deveni cetățean al României pentru ca să mă angajez fără nici-o problemă.”

,,Pentru a călători ușor prin Europa, pentru a putea rezista și aduce venituri în țară. Cumva să întreținem familiile. Poate chiar și să mergem cu traiul în altă parte, mai departe de Moldova.”

,,Pentru fiecare cetățean, care vrea să obțină acestă cetățenie este ca să poată trăi mai bine, pentru a avea un viitor mai bun. Peste hotare să mergem să studiem ceva mai bun pentru noi.”

Mulți dintre cei veniți la Consulat spun că ard de nerăbdare să-și revadă rudele și prietenii plecați deja în diferite țări europene.

,,L-am făcut din cauza că prietena și familia sunt peste hotare și să pot să plec la ei.”

,,Pot să intru deja în Țara Românească și să trec peste hotare. Să ne amintim și de rădăcini.  Băiatul e în Germania și vreau să trec să văd România și Germania.”

,,Foarte bine că am ajuns și am dat jurământul, să am și eu pașaportul român să putem pleca peste hotare.”

Iar alții vor să muncească legal peste hotare pentru a asigura un trai decent familiilor lor.

,,Fără pașaportul român nu lucrezi legal pesta hotare, doar pe contract.”

,,Ca să plec peste hotare, să găsesc un loc de muncă mai bun, mai plătit.”

,,Pentru avea un trai mai bun, asta e, pentru a trăi mai bine.  Pentru muncă, pentru a întemeia o familie.”

Săptămânal, 1000 de persoane își redobândesc cetățenia română la Consulatul României la Bălți.

,,Toți solicitanții de servicii consulare vin programați în conformitate cu lista care dumnealor o au în sistemul informatic și ei primesc o anumită dată și o anumită oră când trebuie să se prezinte la Consulat. Astăzi a fost sesiunea de depunere a jurământului de credință față România, pentru ca toți cetățenii prezenți să primească certificate de cetățenie și să devină cetățeni români”, a declarat Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.

În anul 2021, mai mult de 43 de mii de moldoveni au redobândit cetățenia română, iar aproape 1,3 mii s-au ales cu dosarele respinse. Principalele motive sunt fraudarea în procesul de colectare a actelor sau încălcarea procedurii de depunere a dosarului.

Banner DRRM Noiembrie 2022
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"