NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Românii construiau la „soveste”. Cum arată un drum de 100 de ani din Bălți

În ciuda vremii, o „bucată” din istoria orașului Bălți încă se păstrează. La intersecția străzilor Ceapaev și Palade, pe o porțiune de câțiva metri de drum, mai putem găsi pietre pavate acum aproape o sută de ani. Din păcate, autoritățile nu întreprind nimic pentru a renova drumul, deși localnicii au solicitat acest lucru de mai multe ori.


,,Eu trăiesc aici din anul 1980, încă atunci drumul arăta așa. Se vorbește că este construit de români  Acum s-a schimat pentru că aici e râpă, dar, oricum este frumos. Era cu mult mai frumos , a spus un locuitor.

Drumul acesta era mai lung, desigur ca mi-l amintesc, trăiesc aici din anii cincizeci.

—Cum arăta anterior?

— Tot așa, poate puțin mai bine.  Așa drum era și în Centru, de la Molodova până la „Red Nord”.

Acesta este un drum foarte vechi, cândva a fost centrul orașului. Acum nu știu prea multe despre el, doar că este foarte vechi.

—Ați vrea să fie renovat?

— Mai bine ar fi asfaltat.

—Adică nu ați vrea să fie păstrat pavajul?

—De aici încolo pot să-l păstreze, ar fi frumos, au spus oamenii.

Oamenii spun că sunt gata să dea o mână de ajutor pentru a renova pavajul.

,,Nu știu dacă sunt așa specialiști. Aș vrea să rămână așa. Acum, la noi repară drumul doar cu asfalt, cu beton, dar să facă așa ceva, nu am văzut.  Aș veni și aș ajuta.

,,Da, trebuie păstrat. În centru era tot drumul așa. Când au trecut tancurile, au distrus drumurile. Au așternut apoi asfalt, dar toate drumurile din Bălți erau pavate cu piatră” a spus un alt bărbat.

Reprezentanții Direcţiei gospodărie comunală nu au putut să ne spună când și cum va fi reparat acest drum. Am fost doar îndemnați să venim cu o solicitare oficială pentru a obține un răspuns.

Dacă în Bălți, drumurile pavate au fost acoperite cu asfalt, în Fălești, strada centrală, construită pe timpul lui Ferdinand I, a fost declarată drept cea mai frumoasă alee din Republica Moldova. Drumul a fost construit de către prizonierii nemți, plăcile fiind amplasate la o adâncime de jumătate de metru.

BANNER_FINANTATORI
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"