NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Românii din Bălți au marcat Mica Unire. „Când voi muri, să știu că este o Românie Mare!”

Românii de pe ambele maluri ale Prutului marchează astăzi, 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută în istorie ca Mica Unire. Aceasta a fost înfăptuită în 1859 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Cu această ocazie, românii din Bălți au depus flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din fața primăriei orașului.


La eveniment au răsunat versurile lui Grigore Vieru „Scrisoare din Basarabia”. La această aniversare a venit și Consulul General al Românie la Bălți, Petrișor Dumitrescu.

Este foarte emoționant pentru mine, să fiu astăzi în orașul Bălți, un oraș cu o semnificație extraordinară în istoria poporului român. Aniversăm astăzi un moment în care voința oamenilor a făcut ca toți vorbitorii de limbă română fie împreună”, a declarat Consulul General al Românie la Bălți, Petrișor Dumitrescu.

Unioniștii din Bălți cer reîntregirea Țării Românești și păstrarea istoriei și culturii naționale.

Este foarte important să știm de unde a luat startul Marea Uniri. Astăzi, la Bălți, trebuie să sărbătorim ziua Micii Uniri, pentru a da importanță și a da semnificație oamenilor, oamenii trebuie să conștientizeze de unde a pornit Unirea și unde trebuie să ajungă, a menționat Sergiu Burlacu, președintele organizației teritoriale PUN la Bălți.
Noi vrem Unire, vrem întregirea țării, asta e cel mai important. Când voi muri, să știu că este o Românie mare, dar nu bucățele împărțite de cei care ne-au ocupat pe timpuri.
Suntem doar pentru Unire, pentru a fi o Românie Mare, să păstrăm cultura, ce ne-a rămas, să o promovăm mai departe.

Tot astăzi, cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite ale Modovei și Țării Românești, a fost ținut un TeDeum în memoria celor care au înfăptuit Mica Unire.

Acest moment a fost, de fapt, un pas pentru Marea Unire, pe care a rânduit-o Bunul Dumnezeu peste 59 de ani, în 1918.

La 24 ianuarie 1859, deputaţii din Adunarea electivă de la Bucureşti l-au ales domn al Ţării Româneşti pe noul domnitor al Moldovei, unionistul Alexandru Ioan Cuza. Prin această tumultoasă mișcare Marile Puteri au fost puse în fața faptului împlinit. Acestea ceruseră ca Unirea Principatelor să fie numai una administrativă, adică cele două ţări să aibă instituţii similare, dar în dublu exemplar: doi domnitori, două guverne, două parlamente, cu o singură Curte de Casaţie, comună, la Focşani. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova şi Ţara Românească au devenit un singur stat.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata