NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Rusia. O explozie s-ar fi produs în timpul testării unei rachete nucleare. Rosatom recunoaște că 5 angajați ai săi au murit

Există suspiciuni că explozia de la o bază navală din regiunea Arhanghelsk, care a avut loc joi, s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară, au declarat experți citați de cotidianul Daily Express și publicația online rusă Meduza, scrie digi24.ro.
Agenția rusă pentru energie atomică, Rosatom, a anunțat sâmbătă dimineață că cinci dintre angajații săi au murit în urma unei explozii care s-a produs joi la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, în cursul testării unei rachete cu combustibil lichid, informează Reuters, citând agenția rusă de stat RIA Novosti.
Alți trei angajați ai agenției au fost răniți, suferind inclusiv arsuri, a precizat Rosatom.
Inițial, autoritățile ruse au comunicat că două persoane au decedat, iar șase au fost rănite, în urma „exploziei unui motor de rachetă”, iar în zona orașului Severodvinsk, aflat în apropierea bazei unde a avut loc accidentul, s-a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp. Acest mesaj oficial a fost șters însă ulterior fără nicio explicație, scrie Mediafax.
Potrivit presei ruse, autoritățile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanță folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiații.
Însă există suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare.
Un oficial de rang înalt din cadrul Administrației Donald Trump a declarat, sub protecția anonimatului, că nu poate confirma, dar nici nega, că în cazul accidentului de la Arhanghelsk ar fi vorba de o rachetă cu propulsie nucleară.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, în martie 2018, că Rusia a dezvoltat o rachetă cu propulsie nucleară, afirmând că are „rază de acțiune nelimitată” și este „invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"