
Au reușit să transmită adevăratele orori ale invaziei Rusiei în Ucraina pe scena Teatrului Național ,,Vasile Alecsandri” din Bălți. Actorii Ciprian Răcilă și Onorina Tănase au prezentat publicului ,,Epava Războiului”, un spectacol în premieră, bazat pe istoria reală a doi tineri ruși, blocați într-un subsol al unui bloc cu nouă etaje. La început, cei doi au viziuni politice diferit, dar lupta pentru supraviețuire îi fac să se îndrăgostească.
Jurnalista din Rusia, Lana Zaharova, a evadat din propria țară în Ucraina din cauza viziunilor ei politice. Onorina Tănase recunoaște că a fost greu să transmită publicului drama și durerea jurnalistei.
,,E foarte complicat, fiindcă un actor, absolut fiecare cuvânt îl trece prin sine. Și atunci când războiul e ceva oribil, și nu se știe ce o să fie mâine. Am fost nevoiți să trecem toate acestea prin noi, ca să ne creadă spectatorul”, a declarat Onorina Tănase, Director General Interimar al teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți.
Ciprian Răcilă îl joacă pe Artiom Gromov, un militar cu viziuni pro ruse. Deși la început pare a fi un personaj negativ, până la urmă, recunoaște că a fost nevoit să lupte pentru a-și putea trata sora.
,,Începând să lucrăm la acest spectacol, la prima citire a acestei piese, deja eram parțial în acel univers, în acest masacru, în această oribilă situație în care am fost plasați ca și actori, ca și personaje. A fost greu din punct de vedere personal sufletește pentru mine. Deși, când am ajuns la finalul piesei după prima citire, mi-am dat seama că el nu e chiar atât de negativ. Din contra, este o persoană care este pierdută, care nu realizează niște lucruri, care, până la urmă, a fost implicată în acest război fără dorință”, a spus Ciprian Răcilă, Artist Emerit al Poporului.
Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri” este primul din R. Moldova care a reușit să monteze un spectacol despre războiul ruso-ucrainean, care a început pe 24 februarie.
,,De ce l-am făcut spectacol lectură? Ca să reușim să fie actual. Putea fi făcut în formă obișnuită, cum se montează un spectacol. Dar, din cauză că această problemă trebuie acum adusă, acum discutată, de asta și am făcut spectacolul lectură, de asta și ne-am grăbit”, a adăugat Onorina Tănase, Director General Interimar al teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți.
Piesa a fost scrisă de dramaturgul și scriitorul rus Ivan Davîdov, după ce orașul ucrainean Mariupol a fost bombardat, iar traducerea textului îi aparține lui Anton Cucu.
,,Piesa nu a fost greu de tradus din punct de vedere al conținutului. A fost greu de tradus din punct de vedere al lexicului. Varianta rusă abundă în cuvinte necenzurate. Aceleași trimiteri la origini. Era un pic complicat, dar m-am descurcat”, a spus Anton Cucu, traducătorul piesei.
,,Titlul piesei în rusă este ,,Русский корабль иди…”. Păi eu am tradus-o ca ,,Epava războiului”. Acestea ar fi cuvintele marinarilor ucraineni care au răspuns crucișătorului. Crucișătorul era încă viu, plutea. Eu am avut intuiția că o să fie epavă de război, și așa a fost”, a adăugat Anton Cucu, traducătorul piesei.
,,Spectatorii au rămas impresionați de originalitatea piesei, dar și de curajul actorilor, care au reușit să transmită publicului istoria celor doi protagoniști.”
,,Spectacolul a fost fantastic. Este o temă durută. Este o temă care nu ne permite nouă astăzi să trăim liniștit, să ne bucurăm de pace, de soare. Oamenii de artă trebuie să vorbească despre ea, să ne demonstreze nouă prin artă, că războiul este o tragedie. ”
,,Am crezut dialogurilor, am crezut dialogului mamei, a fost foarte bine. ”
,,Este foarte actual. Mie mi-a plăcut mult. Eu știu tot ce se întâmplă în acest război. Pentru cei care nu cunosc toate aceste orori, păi, acest spectacol este montat pentru ei. ”
,,Textul, textul mi-a plăcut. Este profund pacifist. Foarte persuasiv, mi-a plăcut mult. Textul, textul. A fost un mesaj profund persuasiv, un mesaj anti-război”, au spus spectatorii.
Piesa „Epava Războiului” va fi inclusă în repertoriul teatrului „Vasile Alecsandri” pentru luna iunie. Pentru refugiații din Ucraina, intrarea va fi gratuită.