NordNews
Avem ce spune

VIDEO | S-a încheiat discuția de la Geneva. Blinken: Rusia are de ales între diplomație și conflict. SUA sunt pregătite pentru ambele variante

S-a încheiat întâlnirea de la Geneva dintre secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a avut ca scop detensionarea situației de la frontiera rusă cu Ucraina. Șeful diplomației ruse a precizat că SUA vor răspunde săptămâna viitorare, în scris, la cerințele de securitate ale Rusiei. La rândul său, Blinken a subliniat există premise pentru o înțelegere reciprocă între Occident și Moscova, dar aceasta depinde de alegerea Rusiei de a opri agresiunea împotriva Ucrainei, scrie digi24.ro 

ACTUALIZARE 14.45: La scurt timp după ce ministrul rus de externe a încheiat conferința de presă, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA sprijină „în mod ferm” suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Antony Blinken a declarat că cele două părți au convenit să continue discuțiile săptămâna viitoare. Acesta a subliniat că i-a spus omologului rus că NATO că este pregătită să abordeze preocupările de securitate ale Rusiei „în spirit de reciprocitate”.

Vom continua să fim alături de Ucraina”, a mai spus Blinken, precizând că SUA și aliații ei din Europa sunt pregătiți să se întâlnească cu Rusia pe oricare dintre căile pe care le va alege Moscova.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că Rusia „are de ales între diplomație și conflict, iar SUA sunt pregătite pentru ambele variante”.

ACTUALIZARE 14.15: După o întrevedere cu șeful diplomației SUA, care a durat aproximativ o oră și jumătate, Serghei Lavrov a ieșit în conferință de presă și a spus că cine pe cine amenință și în ce se pot transforma aceste amenințări este o mare întrebare.

Printre principalele declarații ale ministrului rus de Externe s-au mai numărat: 

  • Am explicat că nu avem de gând să atacăm Ucraina;
  • Nu este sfârșitul dialogului nostru cu SUA;
  • SUA trebuie să ofere răspunsuri scrise la cererile noastre față de Ucraina și NATO până săptămâna viitoare;
  • A venit timpul să obligăm Kievul să îndeplinească înțelegerile de la Minsk;
  • I-am cerut Secretarului Antony Blinken să-și exercite influenta asupra Kievului pentru ca acesta să devină mai înțelept;
  • Antony Blinken a promis că săptămâna viitoare va prezenta răspunsul scris la propunerile de securitate ale Federației Ruse;
  • Rusia nu pretinde la zone de influență;
  • Speră la o reducere a emoţiei în raport cu Ucraina după aceste tratative sincere ruso-americane.

Întrebat despre comportamentul vestului în legătură cu situația din Ucraina, ministrul Lavrov a spus că „este trist că oamenii mari se măsoară care este mai tare, dar nu se gândesc la cum sa facă lumea mai sigură”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"