NordNews
Avem ce spune

VIDEO| S-a născut de ziua iubirii. Grigore Vieru ar fi împlinit 88 de ani. Cum a fost comemorat la Bălți

S-a născut de ziua când este sărbătorită iubirea. Poetul care a reîntors limba română acasă, un promotor aprig al unionismului și patriot de țară –  Grigore Vieru, ar fi împlinit astăzi 88 de ani. Tradițional, la bustul său din municipiul Bălți au fost depuse flori, au răsunat cântece și versuri.

,,A fost cunoscut de toți, de asta nu e doar poetul copiilor, e poetul tuturor, poetul nostru și toți, cred eu, suntem obligați să îi cinstim memoria”, a spus Constantin Stavrat, Artist emerit al poporului.

Vieru a scris poezii despre mamă, natură, sat, poezii cu caracter social, abordând de asemenea valorile și tradițiile românești.

,,Un poet care a scris despre mamă, despre patrie, dragoste. Eu aș spune că este un patriot adevărat. În zilele noastre, mai rar așa oameni cum a fost Grigore Vieru. Regretabil e că a plecat tragic din casă. Cunosc, mama pâine coace, sunt poezii multe care sunt vestite.

,,Sunt activități la nivel de instituții unde foarte bine se povestește despre Grigore Vieru, unde se cântă despre Grigore Vieru, unde se înscenează și le povestesc diferitor generații cine a fost Grigore Vieru. Noi îl ținem minte, îl iubim”, a menționat Stela Smirnov, șefa Direcției Cultură din mun. Bălți.

Poeziile lui Vieru au inspirat zeci de artiști din țară, astfel încât versurile sale au ajuns să fie cântate de interpreți precum Anastazia Lazariuc, Sofia Rotaru și Doina-Aldea Teodorovici.

,,Suntem un popor fericit pentru că, lângă un Eminescu, peste ani s-a născut marele poet Grigore Vieru. Astăzi se împlinesc 88 ani de la naștere, la acea căsuță albă, pe margine de Prut”, a comunicat  Angela Bordeniuc, regizorul teatrului dramatic ,,Baștina”.

A fost și este poetul tuturor generațiilor, iar operele sale sunt actuale și astăzi, spun tinerii.

,,Cred că ar trebui să comemorăm marii poeți ai Moldovei și României. Este trecutul nostru și este cultura noastră frumoasă.

,,Să știți că Grigore Vieru este doctorul care tratează sufletul, menirea noastră este de a-i continua soarta și de a fi la fel de uniți cu frații noștri români.  Știu cândva, la miez de noapte, or la răsărit de soare, stinge-mi-sor ochii mie, tot deasupra cărții sale.

Versurile lui Vieru au fost traduse în 14 limbi. În cadrul Centrului de Informare al României din incinta Bibliotecii Științifice USARB, au răsunat poeziile lui Vieru traduse în limba franceză.

,,Am propus ca munca tinerilor care au tradus opera lui Grigore Vieru în limba franceză să o acoperim într-un volum, care să rămână pentru generațiile viitoare un exemplu de implicare, de desăvârșire și integritate a operei și a copiilor care au avut acest nobil proiect”, a declarat Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.

La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident rutier, în apropiere de Chișinău. La 48 de ore după incident, Grigore Vieru a decedat, iar ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova. Vieru a susținut vehement necesitatea introducerii limbii române ca limbă oficială și trecerea la grafia latină în Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"