
Medalii, diplome și distincții. Polițiștii de Frontieră din nordul R. Moldova au sărbătorit astăzi alături de colegi și familie. Evenimentul festiv a avut loc la Edineț. De aici nu a lipsit tehnica specială din dotare și câinii dresați pentru a ne apăra granițele țării și a depista infractorii.
Victoria Dulgher în vârstă de 26 de ani activează în cadrul Poliției de Frontieră din 2018. Astăzi, tânăra a primit anticipat o nouă distincție.
„Mă bucur că rezultatele mele sunt apreciate la justa valoare. Această profesie a fost o provocare pentru mine. Am vrut să activez într-un domeniu unde e nevoie de un caracter mai puternic, curajos și am zis: de ce nu?”, a declarat Victoria Dulgher, ofițer superior, Serviciul Comunicare al DR Nord.
Cu ordine de avansare în grad profesional sau diplome s-au ales aproape 50 de polițiști de frontieră, care au dat dovadă înalt profesionalism, vigilență și devotament.
„De mic copil am fost îndrumată de tatăl meu, care la fel poartă uniformă, dar acum este pensionar MAI. Însăși farmecul, văzându-l pe tatăl meu la cravată și cămașă albă, m-a determinat să cuprind această meserie și să port greutatea epoleților”, a spus Alexandra Ciubotaru, șefa serviciului juridic al DR Nord a IGPF.
„Am îmbrățișat o meserie nobilă prin care apărăm suveranitatea și hotarul țării R. Moldova”, a menționat Victor Măgurean, șef al Sectorului PF „Soroca”.
Un angajat important este și cățeaua Emmy. La ai săi 8 ani, aceasta își impresionează colegii cu mirosul bine dezvoltat, care o ajută să descopere și cele mai ascunse substanțe interzise.
„Activez cu ea din anul 2018. În timpul lucrului avem și rezultate, atât la cursul general de dresare, cât și la căutarea mirosurilor. Au fost depistate la punctul de trecere Otaci, droguri precum heroina, cu o greutate de 50 de grame, ascunse la o persoană. Au fost depistate tot cu câinele de serviciu – 35 de cartușe de vânătoare”, a spus Grigorii Suac, subofițer superior al SPF „Otaci” al DR Nord.
Iar tehnica modernă îi ajută pe străjeri să intervină rapid și să monitorizeze orice mișcare la frontieră.
„Aceste dispozitive sunt predestinate echipării patrulelor, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Ele sunt folosite în regim staționar pe trepied sau portativ. Sunt folosite mai des pe timp de noapte pentru că e risc mai mare de migrație ilegală sau transportarea mărfurilor de contrabandă”, a adăugat Octavian Visterniceanu, ofițer superior, Centrul Regional de Coordonare al DR Nord a IGPF.
Anul 2022 a fost unul dificil pentru polițiștii de frontieră, dar și o perioadă care i-a învățat să fie și mai pregătiți.
„Războiul din Ucraina, pentru R. Moldova, dar și pentru Poliția de Frontieră a adus foarte multe riscuri și vulnerabilități la frontieră. Pentru anul 2020 avem 1307 treceri ilegale. Aceste persoane sunt toate de gen masculin, înțelegem cu toții că sunt bărbații care fug de război. Odată ce trec frontiera de stat ei solicită azil în R. Moldova și se încadrează în procedura de Protecție Umanitară pe teritoriul țării noastre”, a declarat Diana Salcuțan, șef adjunct-interimar al IGPF.
Locuitorii din Edineț spun că apreciază efortul polițiștilor de frontieră pentru securitatea țării și a cetățenilor ei.
„Primii care sunt la datorie sunt polițiștii de frontieră și le mulțumim dumnealor că până în ziua de astăzi, dar sperăm că și în continuare își vor îndeplini atribuțiile de serviciucu dăruire.”
„Eu cred că eu un lucru tare bun. Eu le mulțumesc și le doresc multă sănătate și un viitor luminos.”
Direcția Regională Nord a Poliției de Frontieră numără peste 800 de angajați.