
Opt mii de euro, cu atât s-au îndatorat soții Gurneac din satul Dobrogea-Veche din raionul Sîngerei, care și-au dorit să muncească legal în Anglia, dar ar fi fost trași pe sfoară. Totul s-a întâmplat la începutul anului trecut, când au apelat la o companie pe care au găsit-o pe rețelele de socializare. În loc de vize și un loc de muncă bine plătit s-au ales cu credite.
,,Eu am sunat, am vorbit cu ei, am comunicat prin viber. Au spus să venim, că ne vor ajuta, că ne vor găsi un loc de muncă. O să lucrăm și o să ne placă. Am venit acasă. Am vorbit cu soțul să luăm un credit și să achităm aceste contracte pe care le avem la mână și să plecăm să facem bani. Am avut un scop. Să cumpăr o casă”, a spus Elmira Gorneac, locuitoare s. Dobrogea-Veche, r. Sîngerei.
Pentru a-și îndeplini visul, familia Gorneac a solicitat un credit de 90 de mii lei. Pentru că mai aveau nevoie de bani s-au împrumutat și de la rude.
,,Mătușa mea tot a luat un credit de la Finconmbank. Ea este femeie pensionară. A luat și ea. A vrut să ajute tineretul. 30 de mii a luat și plătește câte 900 de lei lunar. A luat pe trei sau cinci ani”, a mai povestit Elmira Gorneac, locuitoare s. Dobrogea-Veche, r. Sîngerei.
Soții Gorneac susțin că au achitat câte 2500 de euro fiecare pentru contracte individuale de muncă, care urmau să le permită să muncească în Anglia. După ce au primit actele, acestea s-au dovedit a fi neeligibile pentru muncă în Marea Britanie.
,,Ei au făcut viza doar pe 6 luni, dar viza nu este pentru muncă, dar e făcută doar pentru vizită. La centrul de vize ne-a întrebat unde plecăm noi pentru 6 luni? Noi nici nu am înțeles inițial, nici nu am atras atenția că sunt 6 luni. Noi când ne-am dat seama, am spus că am solicitat pentru un an. Și e încă viză pentru vizitator”, a spus Mihail Gorneac, locuitor s. Dobrogea-Veche, r. Sîngerei.
Deși administratorul companiei cu pricina le-ar fi promis soților Gurneaz că le va întoarce banii, acest lucru nu s-a întâmplat.
,,Până în ziua de astăzi numărul nu există, viberul nu există. Whatsaap a dispărut, dar toți acești bani i-a primit. Mă gândeam că o să fac milioane. Acum, am rămas doar cu hârtiile. Nici până în ziua de azi copilul meu nu poate mânca o bucată de salam din cauza că eu plătesc un loc pustiu cu atâția bani”, a mai povestit Elmira Gorneac, locuitoare s. Dobrogea-Veche, r. Sîngerei.
Ulterior, cei doi soți au găsit o altă companie care, într-un final i-a ajutat să ajungă în Anglia, unde planifică să revină din nou.
,,Îmi vine gazul câte 7 mii de lei lunar. Stau acasă, nu lucrez nicăieri. Stau aici, în Moldova încă jumătate de an și plec înapoi în Anglia cu acești băieți.”
Deși au depus mai multe plângeri la Procuratura Generală, oamenii legii nu au deschis un dosar penal pe acest caz, spun soții Gorneac.
,,Urmează să fie contestat răspunsul Procuraturii în modul stabilit de procedura penală, pe motiv că, orice escrocherie exercitată or de persoană fizică, ori juridică, urmează să fie curmată de organele de urmărire penală și nu pot să zică că a expirat termenul”, a menționat Valentina Moruz, avocat.
Am încercat să obținem un comentariu de la administratorul companiei vizate, cu sediul în Chișinău, dar la telefon a răspuns o persoană necunoscută, care susține că și-a procurat numărul recent, adăugând că este contactat de mai multe persoane cu privire la acest subiect.
Potrivit avocatului, Valentina Moruz, compania cu pricina încă activează pe piața din R. Moldova.
,,Compania nu și-a onorat obligațiunile față de beneficiar, respectiv, contractul urmează să continue. El produce efecte juridice și în continuare. Deci, nimeni nu a anulat, reziliat acest contract. Dacă se va demonstra vinovăția acestor persoane, administratorilor întreprinderii, atunci persoanele păgubite au dreptul să înainteze o acțiune civilă, posibil și în procesul urmăririi penale, și în procesul judecării cauzei penale. Este posibil și separat, în cazul demonstrării vinovăției administratorului”, a menționat avocatul.
Conform articolul 190 din Codul penal al Republicii Moldova, escrocheria, adică dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune sau abuz de încredere, se pedepseşte cu amendă de până la 42,5 mii lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau cu închisoare de până la 3 ani.