NordNews
Avem ce spune

VIDEO | S-au schimbat regulile testării. La Glodeni, analizele COVID-19 sunt prelevate la domiciliu

Persoanele cu forme ușoare ale infecției cu COVID-19 din raionul Glodeni sunt testate la domiciliu. O echipă mobilă dotată cu cobinezoane, viziere și măști de protecție, merg pe la casele oamenilor aflați în carantină, pentru a-i testa la coronavirus.


Sofia Noroc are 70 de ani și locuiește în satul Ustia, raionul Glodeni. Bătrâna spune că s-a infectat cu noul coronavirus în timp ce era internată la Spitalul Raional.

 Era o asistentă medicală, tușea strașnic, apoi a început una după alta și când colo, ne-am pomenit cu boală. Nu aveam aer deloc și inima mi s-a umflat”, a spus Sofia Noroc.

Batrâna spune că, după externare, a fost testată pozitiv la Covid-19, apoi, a urmat tratamentul la domiciliu. Acum, femeia a fost testată din nou la coronavirus. Ea speră că rezultatul va fi negativ.

Am acasă moșneagul și mi-au venit nepoții să vadă bunica și de aceea, mă tem”, a adăugat batrâna.

 La spitalul din Glodeni s-a infectat și Maria Tașcu. După ce a fost externată, bătrâna a stat în carantină aproape trei săptămâni și a urmat un tratament medicamentos.

 Dacă nu a fost într-o lună de zile febră, tusă sau durerile de care mi-au spus, mă gindesc că testul va fi negativ”, a menționat  Maria Tașcu.

Locuitorii din satul Ustia spun că se tem de noul coronavirus și respectă cu strictețe măsurile de igienă.

Stăm acasă și ne protejem pe noi și familia noastră. Ieșim numai pentru strictul necesar și atât”, a precizat o locuitoare a satului.

Grupa mobilă se deplasează la domiciliul persoanelor infectate de COVID-19 sau la centrele de sănătate din localitate.

 Suntem în promovarea sănătății pacienților și ne bucurăm pentru sănătatea lor. Asta ne este profesia”.
Pacientul nu trebuie să mânânce două, trei ore înainte de prelevarea probelor. Nu se spală pe dinți. Prelevarea probelor se face nazofaringe și faringe și se pune amândouă probe în eprubeta dată. Este o muncă enormă și o mare responsabilitate”, au spus lucrătorii medicali.

În raionul Glodeni sunt 37 de bolnavi infectați cu COVID-19 care se tratează la domiciliu, 22 dintre ei aproape că au învins boala.

La nivel de centrul de sănătate raională au fost create echipe mobile pentru prelevarea probelor la domiciliu pentru pacienții cu forme ușoare și administrează tratament la domiciliu privind infecția COVID-19. În aceste condiții, toți lucrătorii din medicina primară s-au implicat și au dat dovadă de implicare maximă”, a precizat șefa Centrului Sănătate Publică, Viorica Ciobanu.

Până în prezent, în raionul Glodeni au fost testați la domiciliu peste 160 de persoane cu simptome COVID-19.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"