NordNews
Avem ce spune

VIDEO | S-au scufundat în apa rece de la Mănăstirea din Călărășeuca. Experiența unui american ajuns la Ocnița

Respectă tradițiile și nu se tem de răceală. De Bobotează, cei mai curajoși moldoveni s-au scufundat în apele reci sfințite de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Călărășeuca, raionul Ocnița. Credincioșii au plonjat în apele reci în speranța că își vor întări trupul și își vor purifica sufletul.

Pentru Serghei Pavlov scufundarea în apa sfințită a devenit o tradiție pe care o respectă cu strictețe de treizeci de ani. Bărbatul spune că în fiecare an vine la Mănăstire pentru a asculta Sfânta Slujbă, după care intră în apă pentru a-i fi iertate păcatele.

Mă simt minunat, mai bine ca înainte de sărbători. Nu mă tem absolut deloc, mă scald în fiecare an și acasă în toată ziua, de aceea am o atitudine bună față de asta, a spus un bărbat.

Kane a auzit despre acest obicei de la soția sa moldoveancă și a decis să încerce și el să se scufunde în apele sfințite. Pentru asta au venit tocmai din America. Chiar dacă a fost ceva neobișnuit, tânărul spune că se simte minunat și că va repeta această experiență și în anii următori.

Am auzit despre acest obicei de la familia mea. Este o frumoasă experiență, mie mi-a plăcut, a spus tânărul.

Aruncarea în apele îngheţate este însoţită uneori de strigăte, după care credincioşii se scufundă de trei ori, îşi fac semnul crucii şi se roagă pentru ei şi apropiaţii lor.

Ați înghețat? Cum vă simțiți? Este foarte frig, dar este minunat.  Apa este rece? Este foarte rece. Nu vă temeți să răciți? Eu cred că totul va fi bine, a spus un creștin.

Nu este primul an, am deja vreo 6 – 7 ani și nici nu răcesc, nimic absolut. Să lăsăm tot răul, să fim mai buni la suflet să fim mai aproape de părinți, a spus o femeie.

O ușurință puternică, mi-a fost puțin frică, dar este ceva tare, este un pic de adrenalină, frigul nu se simte deloc, a adăugat un creștin.

Totuși nu toți au găsit curaj să se intre în izvorul cu apă rece.

Nu mai pot, tensiunea este scăzută și nu mă mai scald acum, a spus un bărbat.

Nu, nu m-am scăldat. Cred că la anul mă voi scălda. Este o sărbătoare foarte mare, creștină pentru toți care cred în Domnul și se roagă, a spus o femeie.

Scăldatul de Bobotează simbolizează creștinarea lui Iisus Hristos în apele Iordanului de către Ioan Botezătorul.

Anume Botezul înseamnă curățirea de păcate. Când Sfântul Ioan mergea și spunea, pocăiți-vă, pe toți oamenii îi ținea în Iordan, toți stăteau și își pocăiau păcatele, se scufundau de trei ori în apă și ei se curățau de păcate, asta și însemnă Boboteaza, a spus maica stareță Eufrosinia.

Salvatorii recomandă oamenilor să practice scăldatul doar în locuri special amenajate, dotate cu scări, iar înainte de a intra în apă, corpul trebuie să fie încălzit. Iar aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde. După ieșirea din ea, trebuie să vă ștergeți corpul cu un prosop și să îmbrăcați haine groase, pentru a evita hipotermia.

Medicii avertizează că scăldatul în ape reci este interzis persoanelor cu diabet zaharat și afecțiuni cardiace, deoarece poate duce la consecințe fatale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"