NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Să ne amintim de Lidia Noroc-Pînzaru! La Bălți a fost lansată o carte despre viața și activitatea artistei

,,O viață de femeie paletă de noblețe”, o culegere biografică cu descrieri despre viața și activitatea actriței bălțene Lidia Noroc-Pînzaru, a fost lansată astăzi la biblioteca municipală ,,Ion Creangă”. În luna decembrie, artista ar fi împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani. 

,,În primul capitol avem înserate articole ale persoanelor care au cunoscut-o sau care au lucrat cot la cot cu Lidia Noroc Pînzaru.  În partea a doua și a treia a cărții avem articole adunate din presă despre Lidia Noroc Pînzaru și scrise de Lidia Noroc Pînzaru”, a menționat Ludmila Ouș, Directorul Bibliotecii municipale ,,Eugeniu Coșeriu” Bălți.

La eveniment au fost prezenți actori, profesori și rudele regretatei actrițe.

,,Era o soră minunată. Când era mama, era o soră mai mare. Când mama a plecat în ceruri, ea a devenit și mama noastră”, a spus Maricica Buceațchi, sora Lidiei Noroc – Pînzaru.

,,Aveam un sprijin. Acum, din păcate nu mai este ea ca să mă susțină, dar eu îi simt prezența în tot ce fac, în tot ce mă înconjoară. Ea este alături de mine”, a menționat Valentina Noroc-Dolgaciov,  sora Lidiei Noroc – Pînzaru.

Pentru muncă asiduă și talent a fost onorată cu titlul Artist al Poporului, iar pentru că a ținut mult la păstrarea valorilor și tradițiilor naționale, Lidia Noroc – Pînzaru a activat mai mulți ani în cadrul muzeului de Istorie și Etnografie din Bălți.

,,Ne lipsește. Așa personalități, așa actrițe ca ea, cu părere de rău azi nu mai sunt.  I-am fost partener de scenă și am învățat foarte mult de la ea. Am învățat ce înseamnă teatru, ce înseamnă disciplină”, a mărturisit Constantin Stavrat, Artist al Poporului.

,,A fost inima culturii bălțene. Ne-a dus faima culturii noastre chiar și în România, Bulgaria, Polonia”, a spus Ludmila Rotaru, muzeograf.

Ani la rând a încântat publicul jucând pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Totodată, Lidia Noroc-Pînzaru a fost șefă a Direcției Cultură din Bălți timp de 14 ani, perioadă în care a reușit să relizeze mai multe proiecte.

,,A lăsat o amprentă mare în mun. Bălți și în R. Moldova. De asemenea, și în direcția cultură, cu sprijinul primăriei mun. Bălți, care îi duce faima.  Această carte este foarte binevenită. Mulțumim celor care au inițiat această carte, care va fi ca un monument pentru memoria Lidiei Noroc Pînzaru”, a spus Stela Smirnov, Șefa Direcției Cultură a primăriei mun. Bălți.

Lidia Noroc-Pînzaru s-a născut pe 4 decembrie 1942 în satul Ustia din raionul Glodeni. Ea este soția regretatului regizor bălțean, Anatol Pînzaru. Artista Emerită s-a stins din viață anul trecut, la vârsta de 79 de ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"