NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Șapte căruțe cu tehnică uzată. Elevii unui gimnaziu din Fălești au participat la „Marea debarasare”

Aproape trei tone de deșeuri electrice și electronice. Atât au reușit să adune elevii gimnaziului din satul Egorovca, raionul Fălești în cadrul campaniei „Marea debarasare”. Pentru că închirierea unui microbuz costă mult, iar carburanții sunt neprietenoși cu mediul, elevii au folosit căruța.

Copiii au bătut la porțile oamenilor din sat și au colectat frigidere, televizoare, microunde, fierbătoare, încălzitoare și acumulatoare.

„Ne place să organizăm ceva în folosul nostru și al oamenilor. Ne-am adunat. Am avut două căruțe și împreună cu sătenii am adunat diferită tehnică.”

„Pentru a avea un mediu mai curat. Pentru a nu aduce daune pământului. Am adunat multe baterii și le-am adus la școală.”

„Vreau să ajut satul din punct de vedere ecologic. Vreau să-mi ajut consătenii, vreau să nu poluăm atât de mult localitatea. Noi doar locuim aici”, au spus elevii.

Din banii obținuți de pe urma vânzării deșeurilor electrice și electronice, elevii vor să cumpere un costum de Moș Crăciun, dar și echipamente sportive.

„Vrem inventar sportiv pentru orele de educație fizică. Poate și niște jocuri.”

Campania ”Marea Debarasare” a avut loc în peste 40 de instituții de învățământ din R. Moldova. Deșeurile acumulate vor fi achiziționate de către MOLDREC la preț de un leu per kilogram.

„Noi ne dorim să lucrăm foarte mult cu tânăra generație, fiind că ei pot să-i instruiască și să-i motiveze pe cei mai în vârstă, chiar dacă vorbim de copii, elevi. Ei își pot motiva și părinții să fie corecți. Scopul nostru este să învățăm copii că deșeurile gestionate corect pot fi o resursă, să conștientizeze faptul că resursele naturale sunt finite”, a declarat Ruslan Nercaș, directorul grupului de companii MOLDREC.

„În primul rând cred că o să-i motiveze pe oameni să colecteze corect nu doar tehnica, dar și deșeurile”, a spus Adela Aramă, asisitentă socială comuna Egorovca, r. Fălești.

Cei mai activi elevi au fost premiați pentru munca lor. Aceștia au primit în dar jucării și rechizite. Elevii s-au ales cu daruri și din partea primăriei.

„Când au adus prima căruță au spus „e fantastic!”. Pe drum erau întâlniți de vecini care îi chemau la ei să le dea tehnică veche. În final, copiii au rămas mulțumiți pentru că au primit ca răsplată hanorace, costume diferite”, a povestit Nadejda Spirin, directoarea gimnaziului din Egorovca.

Scopul campanii este de a colecta tehnica veche, dar și de a informa tinerii despre necesitatea sortării corecte a deșeurile.

„Facem să fie mai curat, mai amenajat, să avem copii mai disciplinaţi și să cunoască că fiecare deșeu are locul său”, a conchis Veceslav Fusu, vicepreședintele raionului Fălești.

În acest an, MOLDREC a adunat peste 6 000 de tone de deșeuri electrice și electronice, dar și 1 500 de tone de baterii și acumulatoare.

1 Comentariu
  1. […] Aproape trei tone de deșeuri electrice și electronice. Atât au reușit să adune elevii gimnaziului din satul Egorovca, raionul Fălești în cadrul campaniei „Marea debarasare”. Pentru că închirierea unui microbuz costă mult, iar carburanții sunt neprietenoși cu mediul, elevii au folosit căruța, relatează NordNews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"