Aproape cinci mii de locuitori din comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos din raionul Florești vor avea acces la apă potabilă de calitate. Aici au fost finalizate lucrările de montare a rețelei de apeduct, efectuate în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord”, implementat de ADR Nord, cu suportul Elveției. Valoare totală a proiectului din Cuhurești se cifrează la peste 20 de milioane de lei.
Satele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos au fost fondate acum aproape 600 de ani. Aici nu a existat vreodată apeduct. Locuitorii spun că sunt nevoiți să care apă cu găleata din fântâni, unele din ele se află la distanță de sute de metri de gospodării.
Car apă, ud, spăl o roșie, un castravete. Haideți în casă eu vă servesc cu cu ceai, să vedeți de la o singură fiertură câte sare se depune, aproape 1 mm, e alb ceainicul înăuntru.
Până acum, aduceam apa cu găleata din fântână, dar este departe. Iarna ce mă fac? Tare-mi era greu. Noi așteptăm mai repede să fie pornit acest sistem de alimentare cu apă.
Această femeie spune că este nevoită să aducă apă tocmai de la izvorul de la marginea satului, asta pentru că, apa din fântână este prea poluată.
Carăm apă de băut tocmai de la un izvor. Aceasta de la fântână e rea. Aduc acasă o găleată cu apă și parcă am un coș plin cu sare. E alb, parcă e var. E rea apa. În ceainic dacă ai pus apă s-a făcut o soluție, ca acesta lucra încă o săptămână și ieșea din funcțiune.
Femeia se plânge că din cauza apei de proastă calitate, atât ea, cât și soțul ei, ajung pe patul de spital în fiecare an.
Eu una sunt bolnavă cu pietre la rinichi, soțul e bolnav și are și el pietre la rinichi, umblăm pe la spital. Ne tratăm și iar ne îmbolnăvim, dacă apa e rea.
Prima etapă de construcție a rețelei de apeduct a început în toamna anului 2018. Cea de-a doua etapă urmează să fie finisată în această vară.
S-au construit 39 de km de rețele de apeduct. A fost construită stația de pompare, unde noi acum ne aflăm. A fost reabilitat sistemul de captare a apei de izvor și a fost construit 2 castele de apă cu V=50 m3 fiecare care se află pe pantele la Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Pentru a aproviziona în continuare locuințele cu apă pe sistema gravitațională.
Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos fac parte din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord cu suportul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan).
Agenția de Dezvoltare Nord la moment implementează șapte proiecte finațate din Fondul Național de Dezvoltare Regională și are în licitație cinci proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Dintre acestea, trei sunt pe apă și sanitație, iar din acele șapte, cinci sunt pe apă, a menționat Maria Prisacari, director ADR Nord.
Sperăm că raionul Florești fiind în zona de acoperire a apeductului magistral Soroca- Bălți- Sângerei, pe viitor să existe posibilitatea ca să fie conectate la apeductul magistral astfel încât să diminuăm utilizarea resurselor subterane și să creștem utilizarea resurselor de apă de suprafață din râurile Nistru și Prut, a spus Dorin Andros, Secretat de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Bugetul total al proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, se cifrează la 69,20 milioane de lei, din care 30,17 milioane de lei au fost solicitați din sursele FNDR, iar 32,71 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. Totodată, 6,31 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuțiile populației beneficiare, administrațiilor publice locale.