NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Satul din nordul R. Moldova care atrage investiții externe, creează condiții bune pentru copii și ține la sănătatea oamenilor

Un sat din raionul Glodeni este în continuă dezvoltare grație investițiilor europene. Este istoria de succes a satului Fundurii Vechi, care în ultimii ani s-a schimbat la față. Gimnaziul și grădinița din localitate au fost renovate, Centrul de Sănătate – dotat, trotuarele pavate, iar tinerii au un teren de sport amenajat.

Renovarea gimnaziului a costat aproape 1 milion de lei, bani oferiți de UE, iar grădinița a fost reparată grație suportului financiar al Guvernului României.

„Fondurile europene care au fost aduse de către administrația publică locală împreună cu instituțiile subordonate, inițial a fost 1999-2000, când s-a reparat școala, s-a reparat capital acoperișul, podelele, ușile, la toate trei etaje și a costat 1 milion de lei din fondurile europene”, a afrimat Valeriu Pogurschi.

Datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană, gimnaziul și grădinița se încălzesc cu energie de biomasă. Aici au fost construite trei cazangerii, iar valoarea proiectului se cifrează la 1,4 milioane de lei.

„De la PNUD am câștigat un proiect de 1,4 milioane de lei, unde am construit trei cazangerii pe bază de biomasă și baterii solare la grădiniță. Gimnaziul se încălzea pe bază de gaz lichefiat și atunci când erau temperaturile joase, gazul se solidifica și aveam mari probleme. Istă de ce am decis să construim o alternativă”, a spus Emilia Vieru.

Iar accesul la apă în instituțiile de învățământ din sat nu mai este o problemă.

„Mai apoi am reparat o fântână arteziană cu suportul fundației Soros pentru localitățile performante. A fost o sumă de 25 mii de dolari. În cadrul acestui proiect am conectat la apeduct școala și grădinița”, a menționat Emilia Vieru.

Și pentru că o societate sănătoasă presupune sport și comunicare, în localitate a fost construit un mini stadion cu acoperire artificială, unde tinerii din sat joacă fotbal, volei și baschet.

„Acest stadion are peste 6 ani de când este dat în exploatare, este un lucru extrem de bun și benefic nu doar pentru copii, dar pentru toți locuitorii acestui sat.00:17 MUSCA 00:36 Copiii vin cu o enormă plăcere, avem susținerea deplină a directorului școlii, a primarului care sunt iubitori de sport”, a declarat Eugen Condruc.

„La secția de fotbal facem antrenament, apoi jucăm mini fotbal și îmi place foarte mult.”

„Eu vin aici și mă antrenez fiindcă în viitor îmi doresc să devin un fotbalist renumit”, au spus băieții.

Astăzi locuitorii satului beneficiază de servicii medicale de calitate. Centrul de Sănătate a trecut în casă nouă și a fost dotat cu laborator, cabinet de proceduri și imunizări, dar și farmacie.

„În primul rând se face o consultație, după care vedem ce se poate de tratat la noi, ce pot face specialiștii noștri. Aceasta este baza medicinii în Moldova”, a spus Victor Botnari.

„În principiu avem medicamentele cele care sunt prescrise de medic și este un avantaj pentru sat, pentru bolnavi, pentru pensionari, pentru cei care nu au cu ce se deplasa mai departe. În primul rând sunt medicamentele compensate”, a declarat farmacista.

Acum, angajații centrului se bucură de condiții bune de muncă.

„Aici ne aflăm în clădirea nouă, ca a fost posibilă datorită Băncii Mondiale. Mulțumită ei avem condiții foarte bune. Avem încălzire, avem aparat de aer condiționat, avem computere, toate cele necesare pentru a lucra și cabinetul meu este înzestrat pentru cabinet de triaj, primim copiii până la vârstă fragedă”, a afirmat Maria Mihalciuc.

Și trotuarele pe care se deplasează astăzi localnicii sunt pavate din bani europeni.

„Atunci când a fost Programul „Drumuri Bune”, am construit un kilometru de drum asfaltat în centru, dar paralel cu asta am apelat la fondul de investiții de la Banca Germană, prin proiectul programul KFW. Am câștigat atunci 740 mii de lei și am construit trotuarele”, a mai adăugat Emilia Vieru.

În prezent, tot grație finanțărilor externe, este în derulare un proiect de sortare și evacuare a deșeurilor pentru aproape o mie de gospodării din sat.

1 Comentariu
  1. […] Un sat din raionul Glodeni este în continuă dezvoltare grație investițiilor europene. Este istoria de succes a satului Fundurii Vechi, care în ultimii ani s-a schimbat la față. Gimnaziul și grădinița din localitate au fost renovate, Centrul de Sănătate – dotat, trotuarele pavate, iar tinerii au un teren de sport amenajat, relatează Nord News. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"